Linnaorkester viib muusika hooaja eel linnast välja

Laura Vadam
, reporter
Copy
Pärnu linnaorkester annab hooaja eel kontserdi Tõstamaal, Häädemeestel ja Toris.
Pärnu linnaorkester annab hooaja eel kontserdi Tõstamaal, Häädemeestel ja Toris. Foto: Elmo Riig / Sakala

Pärnu linnaorkester alustab ülehomme minituuriga, sõites läbi ja andes suviselt eestimaise kontserdi maakonna kaunites paikades. Nii suundutakse Tõstamaale, Häädemeestele ja Torisse, kus kantakse ette Eesti muusikat.

Orkestri peadirigent Kaspar Mänd märkis, et kontsert-ringreis “Hää Eesti asi!” on ühtlasi sümboolne kummardus möödunud taasiseseisvuspäevale. “Pärnumaa piirid on vahepeal muutunud ja meil tuli mõte järgemööda maakonnale ring peale sõita. Ühelt poolt tahame pakkuda linnast väljas elavatele inimestele orkestrimuusikat, mida sealkandis ilmselt tihti ei kuule. Teisalt aga avastada uusi esinemispaiku,” selgitas ettevõtmise tagamaid Mänd.

Kontserdimaja seinte vahelt välja tulek ja esinemiskohtade leidmine pakub uudishimu ja mõjub kollektiivile värskendavalt. Kontsertmeister Anu Mänd tõdes, et nii jõutakse paljudele kuulajatele lähemale kui iial varem. Tema sõnutsi pakub põnevust seegi, et solistidena astuvad üles orkestri koosseisulised mängijad flötist Leonora Palu, tšellist Kristjan Saar ja trompetist Chris Sommer, särades heliloojate Veljo Tormise, Evald Vainu ja Hillar Kareva teoste ettekannetel.

“Taasiseseisvuspäeva valguses ja äsja toimunud juubelilaulupeo vaimus kõlavad lood, mida orkestri esituses traditsiooniliselt ei kuule,” avaldas dirigent ja kirjeldas repertuaari. “Iga kontserdipaik on omamoodi ruumi ja akustikaga, mistõttu võtsime kavva sellist muusikat, mis pole niivõrd kapriisne.”

Praegu valmistutakse tasapisi peagi algavaks hooajaks. Dirigent avaldas, et sügisel tuleb ettekandele mitu uut teost. Hooaega alustab Rein Rannapi oboekontsert. “Repertuaar saab olema üsna lai. Kuuleb nii Viini klassikuid kui ka nüüdisaegsemat Eesti muusikat,” iseloomustas ta kava. Armastatud helilooja Tõnu Kõrvitsa 50 aasta juubeli auks on repertuaari lisatud temagi loomingut.

Orkestri ees soleerivad tuntud interpreedid nagu Theodor Sink, Anna-Liisa Bezrodny ja Riivo Kallasmaa, välismaalt klarnetist Matthew Hunt ja pianist Martin James Bartlett. Külalisdirigentidena seisavad orkestri ees Risto Joost, Mikk Murdvee ja noor Henry Cristopher Aavik, välismaalt Taavi Oramo ja Jonatham Bloxham. Jätkub koostöö Jüri Alperteniga.

Linnaorkester piilub isegi välisriikidesse, plaanides algaval hooajal anda kontserte kaugemal. Sellegipoolest ei unustata Eesti kontserdisaale.

“Pikk planeerimistöö on tehtud, kavad ja kalender paika pandud. Oleme valmis seda kõike järgemööda ellu viima,” sõnas dirigent.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles