Toomas Alatalu: Gröönimaa varjutas operatsioon “Šoigu”

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Kära USA presidendi Donald Trumpi ettepaneku ümber Taanilt Gröönimaa ära osta varjutas täielikult Venemaa tegutsemise Moldovas.
Kära USA presidendi Donald Trumpi ettepaneku ümber Taanilt Gröönimaa ära osta varjutas täielikult Venemaa tegutsemise Moldovas. Foto: Lucas Jackson

Õppejõuna ei saa ma kuidagi aru, miks enamik arvajaid tampis kohe maapõhja USA riigipea Donald Trumpi sähvatuse Gröönimaa ostmise kohta. Suur mõte küll, ent selles oli ju kümneid sobivaid teri. Trump pole kunagi õppinud poliitikat ega oska oma mõtteid kohe efektseteks ideedeks sõnastada. Oli ju ilmne, et Trump ei mõtle kogu 2,2 miljoni ruutkilomeetri suurust ala. Nii nagu praegune kultuuriminster Tõnis Lukas ei mõelnud “Lasnamäe tornelamute” all linnaosa ega selle elanikke, vaid Lauluväljaku kõrvale juba kerkinud või kerkida võivaid hooneid.

Paraku on nii siin kui seal palju pahatahtlikke ajakirjanikke ja poliitikuid. Gröönimaa puhul on eriti kentsakas see, et Trumpilt on kogu aeg nõutud senisest suuremat tähelepanu Euroopale. Kui ta aga huvitus Euroopa suurimast saarest, kus on ruumi kõikvõimalikele investeeringutele, läks lahti mõtte naeruvääristamine. Õnn oli, et see ei kestnud kaua.

Vaid kolm kuud ametis olnud Taani peaminister Mette Fredriksen võttis peatselt telefoni ja helistas Trumpile: visiit tuleb, ja jätkuva huvi kinnituseks lubas Trump kohe avada Gröönimaal USA konsulaadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles