17. MAFFi sadakond filmi muretseb maailma pärast

Laura Vadam
, reporter
Copy
Pea kõikidest filmidest jookseb läbi kuum kliimamuutuse teema. Filmis “Kliimasõdalased” võtavad valjuhäälselt sõna protestivad aktivistid ja uuendusmeelsed ettevõtjad.
Pea kõikidest filmidest jookseb läbi kuum kliimamuutuse teema. Filmis “Kliimasõdalased” võtavad valjuhäälselt sõna protestivad aktivistid ja uuendusmeelsed ettevõtjad. Foto: Maff

Septembri kolmandal nädalal ehitatakse Lihula taas filmilinnakuks, võõrustades 17. Matsalu loodusfilmide festivalil (MAFF) kümneid väliskülalisi ja sadu kohalikke. Nagu varemgi keskendub koduõuel korraldatav maailmas tunnustatud sündmus päevakajalistele keskkonnateemadele, loomade ja inimeste suhetele, looduse rikkusele ja seda ähvardavatele jõududele.

Peakorraldaja Silvia Lotmani sõnutsi näitab sadakond filmi, et praegu on kuumad teemad kliimamuutus, plast, liikide hävimine ja seninägemata liikide tabamine kaameraga.

Taas imbub programmi jõuliselt mure maailma pärast. Kuigi kavas ei tähelda ühtki konkreetset kliimamuutusest kõnelevat teost, jookseb teema aga pea kõikidest filmidest läbi. “Olgu lugu gepardist või Siberi põlisrahvastest: iga film küsib, mis meist saab,” tõdes Lotman. Ei saa üle ega ümber plastireostusest ega illegaalsest kaubandusest ehk inimese jalajäljest, mis on globaalne mure.

Filmiprogrammi juhi Heli Tetlovi jutu järgi võeti kavva neli–viis ausat ja jõhkrat linateost, näiteks ninasarvikusarvede või suurte loomade trofeedeks küttimisest. “Tegevus toimub küll Aafrikas, aga niidid lähevad igale poole: Hiinasse, Euroopasse või Ameerikasse, kuhu neid salaja müüakse,” selgitas Lotman.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles