Väike laulutüdruk saavutas Rumeenias esikoha

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Triin Veissmann.
Triin Veissmann. Foto: Erakogu

Pärnu Kunstide maja laululapsed naasid Rumeeniast Zarnesti linnast rahvusvaheliselt laste- ja noortefestivalilt, kus rahvalaulu kategoorias sai esikoha üheksa-aastane Triin Veissmann.

12.–18. detsembrini toimunud festivalil osalesid noored lauljad, tantsijad ja muusikud kaheksast riigist: Rumeeniast, Itaaliast, Venemaalt, Türgist, Leedust, Bulgaariast, Eestist ja Maltalt. Festival tähendas konkurssi, kus võisteldi neljas vanuseklassis rahvalaulu, tantsu, instrumentide ja pop-jazz’i kategoorias.

Osalejaid oli kokku ligemale paarsada, esineti Zarnesti linnakese kultuuripalee laval.

Pärnu Kunstide maja esindus oli seitsmeliikmeline: neli õpilast ja õpetajad. Võistlusel laulsid Endla Murdi õpilased Triin Veissmann ja Carolyn Grents ning Anne Uusna õpilased Eliisabet Tiits ja Getter-Heleen Aron.

Triin Veissmann astus üles rahvalaulude kategoorias, lauldes Eesti rahvalaulu “Aja kari siia”. Triin mängis viiulil ja väikekandlel saatis teda ema Karin Veissmann. “Triin eristus teistest. Kandis rahvarõivaid, esitus oli loomulik ja lihtne,” märkis Murd. Esikoha preemia 100 eurot läks laulja ning tema õpetaja vahel jagamisele. Rahvalaulu kategoorias osales Triinuga samas vanuseklassis veel 30 last.

Carolyn Grentsil on lauluõpetaja hinnangul potentsiaali pop-jazz’i kategoorias võistelda, kuigi piiga õpib Endla Murdi juures laulmist alles kolmandat kuud.

“Noortel on hea kogemusi omandada ja kasulik vaadata, milline laulukonkursi tase võib üldse olla,” rääkis Murd.

Getter-Heleen Aron saavutas 15–20aastate seas pop-jazz-laulus neljanda koha. Aron ja Tiits jäid silma Türgi lauluvõistluse korraldajale, kelle kutsel osalevad neiud tuleval aastal Türgis konkursil.

Grand prix’ võitis 19aastane Rumeenia lauljatar tänu suurepärastele vokaalsetele oskustele ja artistlikkusele. “Ta oli juba valmis laulja,” kinnitas Murd.

Murd ja Uusna osalesid festivali žürii tööski.

Külalisesinejana üles astunud noor lauljatar Kaya valmistub aga esindama Maltat tänavusel “Eurovisioonil”.

“Meidki kutsutakse nii paljudele lauluvõistlustele, et peame valima, mida võtta, mida jätta,” lausus Murd. “Kaalume Itaalia, Malta, Poola, Türgi, Leedu, Makedoonia ja Bulgaaria konkursil osalemist.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles