Seltsi sügislaadal kohtuvad hoidisemeistrid ja käsitöölised

Laura Vadam
, reporter
Copy
Aianduse ja mesinduse seltsi sügislaadal pakutakse käsitööna valmistatud hoidiseid ja omanäolist näputööd.
Aianduse ja mesinduse seltsi sügislaadal pakutakse käsitööna valmistatud hoidiseid ja omanäolist näputööd. Foto: Lilli Tölp

Uue hooajaga ärkavad ellu teise hõnguga üritused. Täna kutsub Pärnu aianduse ja mesinduse selts (AMS) huvilised taas Nooruse maja õuele, kus toimub hoidiste sügislaat.

Kaupa leidub seinast seina, ent kõik valminud käsitööna ja loodussõbralikult. Kaasa löövad aktiivsed hoidisevalmistajad, näputöömeistrid ja aiapidajad. Mõeldakse lastelegi: laadaalale püstitatakse batuut, proovida saab kettagolfi ja meisterdada rinnamärke. Noorematelgi on võimalus ­osta, müüa ja vahetada oma loomingut.

Vanasti tundsid pärnakad seesugust ettevõtmist sügisnäituse nime all, mullu pandi aga alus uuele tavale. “Esimese korra kohta läks meil üllatavalt hästi. Just traditsioonidest kinni hoidmine ja oma kätetöö näitamine ja teistele nautimiseks andmine kas käsitöö või aiasaadustena on imeline,” iseloomustas ettevõtmise võlu AMSi juhataja Terje Ojaste. Selts oli pikka aega varju­surmas, et nüüd taas tulla.

Päevajuhi rolli täidab täna muusik ja kultuurikorraldaja Ants Välimäe. Meelelahutusega kostitavad laadalisi kohalikud taidlusringid. Osa saab võtta loteriist ja mekkida laadasuppi.

Pärnu AMS pidas tänavu aprillis suurt juubelipidu, tähistades 100 tegutsemisaastat. Aktiivselt on siinkandis toimetatud aga umbes 60 aastat, sest sõjaajal oli seltsitöö katkendlik. Selts on üksikliikmetest koosnev organisatsioon, mille eesmärk on arendada aiandust, mesindust, kodu- ja rahvuskultuuri Pärnumaal. Hoitakse maalähedust, mis kipub kaduma. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles