Veeteede amet küsis Sorgu tuletorni tarvis valitsuselt raha

Meelis Kalme
Copy
Praegugi on Pärnu lahe laevatee äärset Sorgu väikesaare tuletorni vaja laevasõiduohutuse tagamiseks.
Praegugi on Pärnu lahe laevatee äärset Sorgu väikesaare tuletorni vaja laevasõiduohutuse tagamiseks. Foto: Mati Kose

Eestis on 41 tuletorni, mille seast mitu vajab suuremat remonti. Üks kurvas seisus olevaist meretee ohutuse tagajaist, Sorgu tuletorn, asub Pärnu linna haldusalal. Kuna veeteede ameti (VTA) võimalused on aga piiratud, on nii Sorgu kui mitme muu torni remont kaua viibinud. Sel nädalal esitas VTA valitsusele taas Keri, Mohni ja Sorgu tuletorni rekonstrueerimise rahataotluse, kirjutab Jaano Martin Ots Postimehes.

Pärnu lahel Sorgu saarel püstitati kunagise puidust päevamärgi asemele 1904. aastal tellistest 16 meetri kõrgune historitsistlik tuletorn, mis pidi laevu hoiatama Pärnu lahe sissesõidutee äärsete salakavalate Sorgu riffide eest. Silmapaistva arhitektuurse viimistlusega ehitise projekteerijaks võib pidada sõjaväeinsener Aleksandr Jaronit, kuna just tema kavandas samal perioodil tuletorne.

Praegugi on Pärnu lahe laevatee äärset väikesaare tuletorni tarvis kohaliku laevasõiduohutuse tagamiseks. Paraku pole selle seisukord enam sugugi kiita: ehitis on kehvas seisus ja tahaks remonti, kõrvalhoonedki on lagunenud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles