Kalvi Kõva: Pensionisüsteemi peab parandama

Kalvi Kõva
, Riigikogu liige, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna peasekretär
Copy
Riigikogu opositsioonisaadik Kalvi Kõva (Sotsiaaldemokraatlik Erakond) peab valitsuse kavandatavat pensionisüsteemi ­muutmist lõhkumiseks ja ­arvab, et ­seda ei tohiks kiirustades läbi suruda.
Riigikogu opositsioonisaadik Kalvi Kõva (Sotsiaaldemokraatlik Erakond) peab valitsuse kavandatavat pensionisüsteemi ­muutmist lõhkumiseks ja ­arvab, et ­seda ei tohiks kiirustades läbi suruda. Foto: Mihkel Maripuu

Juba mõnda aega käib ühiskonnas tuline debatt Eesti pensionisüsteemi saatuse üle. Põhjust selleks on küll ja veel. Isamaa peamine valimis­lubadus muuta teine pensionisammas vabatahtlikuks jõudis ­kevadel koalitsioonileppesse ja nüüd lohisevad Keskerakond ja Eesti Konservatiivne Rahvaerakond selle ideega kaasa. Pensionisüsteemi pea peale pöörav eelnõu jõuab ilmselt peagi ­riigikokku, sest võimuerakondadel on tuli takus.

Jah, praegusel süsteemil on hulk lahendamist vajavaid kitsaskohti ja puudusi, kuid valitsuse pensioniplaaniga ei saa kuidagi nõus olla. Luba­matu ja ohtlik on ainuüksi see, et tervet ühiskonda otseselt puudutavaid ­muudatusi, mille tõeline mõju ilmneb 20, 30 või 40 aasta pärast, tahetakse kiirkorras läbi suruda. Puudub majandusliku ja sotsiaalse mõju analüüs või ei taheta seda rahvale esitada.

Kehtivat, kolmele sambale toetuva pensionisüsteemi valmistati sajandi­vahetuse paiku põhjalikult ette. ­Reform sai teoks tänu laiapõhjalisele kokkuleppele, et selleks, et inimesed tuleksid ka vanaduses toime ja pensionid tulevikus ei väheneks, tuleb pensionieaks säästa. Seevastu praegune valitsus leppis teise samba lõhkumise kokku kitsas ringis ja tagatoas, pidades silmas vaid poliitilist hetkekasu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles