Päevas pressitakse mahlaks 1000 kilogrammi õunu

Karl Hütt
, reporter
Copy
Cider Mill OÜ juhi Toomas Karuksi andmeil on minimaalne õuntekogus, mida tuua, 50 kilogrammi. Lintpress purustab aga kuni 300 kilogrammi õunu tunnis.
Cider Mill OÜ juhi Toomas Karuksi andmeil on minimaalne õuntekogus, mida tuua, 50 kilogrammi. Lintpress purustab aga kuni 300 kilogrammi õunu tunnis. Foto: Lilli Tölp

Paljudel majaomanikel tekib sügisel küsimus: mida hakata peale liigsete õuntega? Üks lahendusi on teha mahla. Kui endal vajalikud seadmed-oskused puuduvad, saab ubinad viia mõnda ettevõttesse, mis sellist teenust pakub, näiteks Pärnus Cider Mill OÜsse.

Cider Milli juht Toomas Karuks rääkis, et nemad on võimalust oma aia õuntest mahla pressida elanikele pakkunud kolm aastat. “Protsess algab sellest, et kliendid toovad meile oma õunad, mis markeeritakse ja seejärel hoiustatakse laos,” selgitas ta.

Enne seadmesse minekut läbivad õunad veel mitu etappi. Esmalt need loputatakse, et kogu lahtine sodi ja puru maha tuleks. Seejärel liiguvad ubinad elevaatorile, kus nad pestakse puhta veega veel kord üle. “Pärast seda lähevad õunad juba purustisse, saadud mahl filtreeritakse ja kaalutakse,” tutvustas Karuks lühidalt seadme töö põhimõtet ja lisas, et tootmisel tekkinud õunajäägid lähevad kompostiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles