Pille Lend annab esmaabi ja lõhkab pomme

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
”See on esmaabi andja tavaline töökohver,” näitab Eesti Punase Risti Pärnumaa seltsi liige, koolitaja Pille Lend kohvrit, mille sisu ta tunneb kinnisilmi.
”See on esmaabi andja tavaline töökohver,” näitab Eesti Punase Risti Pärnumaa seltsi liige, koolitaja Pille Lend kohvrit, mille sisu ta tunneb kinnisilmi. Foto: Urmas Luik

Tänavused jõulud veedab Pille Lend vanema õe Ly juures Harjumaal Padisel, järgides viielapselise pere tava käia aastalõpu pühade ajal pereti järgemööda üksteisel külas.

Are vallast pärit Pille oli sovhoositööd rabava pere kolmas laps, tal on kolm õde ja vend. Kõik tublid ja hakkajad, kuid rahulikuma eluviisiga kui nende sõsar, kes õppis tantsujuhtimist, koolitab parameedikuna Punases Ristis vabatahtlikke, teeb kahjutuks lõhkekehi, kannab noormveebli paguneid ja käis maailma ühes vastuolulisemas sõjakoldes Afganistanis missioonil.

Omast ajast ja tahtest jätkub seda naist mitmele poole ja ettevõtmisesse nii palju, et Pärnumaa ettevõtlus- ja arenduskeskus koostöös maavalitsuse ja omavalitsuste liiduga tunnustas teda kui Pärnumaa kodanikuühiskonna aasta 2011 vabatahtlikku ning palus maavalitsusse sellekohasele vastuvõtule. Samasuguse tunnustuse pälvis tänavu ka Tammiste hooldekodu vabatahtlik hingehoidja Eevi Pärnpuu.

Naiselik ala

“Tal on hea juuksur,” mõtlen, saates pilguga vasekarva soengus Pille Lendi, kui ta maavanema käest kontsade kõpsudes tõttab tunnustusmeenet vastu võtma. Maitsekas pitspluus ja seelik moodustavad terviku, mis moekunstnikele silmad ette annaks.

Sellest lühikesekasvulisest naisest ei aimaks, et ta on Eesti kaitseväes ainus õrnema soo esindaja, kellel on lõhkajana kõrgeim ehk D-kategooria.

Pioneerpataljoni EOD (Explosive Ordnance Disposal) ehk lõhkemoona kahjutustamise rühma demineerimisspetsialistina on Pille Lend enda sõnutsi pommidega sina peal ja kinnitab muigelsui, et pioneerieriala sobib naistele, sest see nõuab täpsust, kannatlikkust, näputööd.

“Kõige suurem lõhkamistöö oli pärast 2005. aasta jaanuaritormi Lindi sadama puhastamine jääst, lahesuue oli põhjani läbi külmunud, tuli palju tavapärasest erinevaid asjaolusid arvestada,” räägib ta kodumaakonnaga seotud lõhkamistest.

Kümme aastat on ennast parameedikuks koolitanud naine võtnud osa maailma üheks pikemaks ja raskemaks militaarvõistluseks nimetatud Erna retkes dessandi korraldamisest. Vähesed teavad, et Pille Lend kirjutab lõhkamisprojekti, et oleks “tuld ja suitsu”. Paarikümne inimese iga liigutus on sellise kirjatööga ülitäpselt paika pandud, et keegi ei vajutaks “nuppu” valel ajal.

“Selle seltskonnaga saab üksteist mõista juba poolelt sõnalt,” kinnitab naine, kes teab sõjalisest vaatekohast vale sammu hinda, kuigi augustis korraldatav Erna retk on ju ainult mängusõda. Nagu “Kevadtorm”, Utria dessant ja eel-Erna, mille ettevalmistamisel on tunda nooremveebel Lendi abi.

Pannkoogid ja missioon

Eesti kaitseväe tegevteenistusse astus Pille Lend kuus aastat tagasi, võttis osa USA rahvuskaardi korraldatud sõjaväepolitsei õppusest ning läks hiljem rühma ja kompanii parameediku ning arsti abi kursustele.

“Tegeliku töö kursuse sain Afganistanis, parameedikuna,” ütleb naine, kellele pooleaastast missiooni meenutavad hambuni relvastuses fotod temast ja nagu vastukaaluks neile pilt sellest, kuidas ta kividest laotud pliidi juures, lai naeratus näol, pannkooke küpsetab.

“Terve päeva küpsetasin, seitse potitäit tainast tuli teha, et pannkooke kõigile jätkuks, ja pliidi ladusin enne seda tellistest ise,” räägib naine, kelle kodused firmaroad on värskekapsahautis ja lihapirukad, mis, tõsi küll, olevat vaid pühaderoog.

Aga sellesse paari aasta tagusesse aega on pannkoogilõhna, kõrbetolmu ja miiniplahvatuste kaja kõrvale jäänud meenutustesse Helmandi provintsist esmaabi andja argipäevadki. Helikopteriga lahinguväljalt haavatute ärasaatmine, nende toimetamine haiglasse, kuulihaavad, rebitud jäsemed.

Kaks vastandpoolt

“Minu iseloomus ongi kaks poolt, mis tahavad väljundit saada,” märgib Pille Lend enda kohta ja seletab need vastaspooled lahti.

Ühelt poolt Kaitseliit, mille tegevus haaras teda sõbra kutsel, ja nagu maapealsest tegevusest veel vähe oleks, käib naine merepääste koolitusel, et minna hättasattunutele vajadusel appi kui professionaal.

Teiselt poolt Punase Risti Pärnumaa seltsis parameedikuna koolitaja ja vabatahtlike õppustele kaasaja, vähe kindlustatud peredele toiduabi korraldaja. Tagatipuks enda ja mõttekaaslaste loodud MTÜ Unenägu, mis rollimängudega aitab sisustada põnevalt vaba aega. Ja vanaema Pille pai ootab tütrepoeg, viieaastane Frank Mathias.

CV

Pille Lend (sündinud 1970)

* Pärnumaa kodanikuühiskonna aasta vabatahtlik 2011.

* Pärit Are valla maaperest, tal on kolm õde ja vend.

* Õppis Viljandis kultuurikolledžis tantsujuhtimist, töötas erialal Pärivere klubis.

* Eesti Punase Risti Pärnumaa seltsi ja katastroofirühma liige 2002. aastast.

* Kaitseliidu Pärnumaa maleva liige 2000. aastast.

* Tegevteenistuses 2005. aastast, nooremveebel.

* Parameedik, arsti abi. Käinud missioonil Afganistanis kui ESTCOY-7 evakuatsioonijao parameedik.

* Kirde kaitseringkonna Pioneerpataljoni EOD-keskuse parameedik.

* Läbinud minööri A- ja B-kategooria, demineerija ja pürotehniku kursuse. Eestis ainus naine, kellel on lõhkajana kõrgeim ehk D-kategooria.

* Demineerija EOC-tase, ainsa naisena Eesti kaitseväes.

* Rollimängudega tegeleva MTÜ Unenägu üks asutajaid.

* Vabatahtlik koolitaja Punase Risti seltsis, aitab koguda toiduabi puudust kannatavatele peredele, korraldada üritusi.

* Täiskasvanud poja ja tütre ema ning tütrepoja vanaema.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles