Baltikumi ainus LGBTI+ filmifestival laieneb Pärnusse (1)

Pärnu Postimees
Copy
Kaader filmist “Metsikud ööd Emily seltsis”.
Kaader filmist “Metsikud ööd Emily seltsis”. Foto: promo

Kolmandat aastat toimuv Baltikumi ainus LGBTI+ filmifestival Festheart laieneb tänavu Pärnusse, kus ülehomme linastub kultuuriklubis Tempel film “Metsikud ööd Emily seltsis”.

Festivali peakorraldaja Keio Soomelti sõnutsi tuli idee Pärnusse tulla linnast endast. “Kui kohalikud kuulsid, et festival laieneb Tartusse, imestati: “Aga Pärnu?”,” ütles ta.

Festhearti põhiprogrammi näeb Rakvere Teatrikinos 4.–6. oktoobril. Programmi kuulub veel laupäevane seanss Tartus Elektriteatris.

“Metsikud ööd Emily seltsis” on humoorikas eluloodraama alati enesessetõmbunud müürililleks peetud Emily Dickinsonist (komöödianäitleja Molly Shannoni kehastuses), kes elas 19. sajandi teises pooles USAs Massachusettsi väikelinnas Amherstis tagasihoidlikku erakuelu.

Dickinson kirjutas luuletusi, küpsetas piparkooke ja nautis aastatepikkust kirglikku armusuhet oma sõbra ja vennanaise Susaniga.

Dickinsoni loomingust, mis teadaolevalt on 1775 lühiluuletust, jõudis kirjaniku eluajal trükki kõigest seitse, kuigi neid jahtisid nii kirjastajad kui ka luuletaja venna ambitsioonikas armuke, kes kõik lootsid Dickinsoni loomingu paistel endale tähelepanu tõmmata.

Vaimukas ja särtsakas pilk kuivikuks peetud kirjaneitsi elule, mis paneb mõtlema, kuidas inimesest loodud kuvand võib erineda tegelikkusest.

Filmifestival Festheart on pälvinud tähelepanu sellega, et võitis kohtus Rakvere linnavolikogu, kes ei pidanud üritust sobivaks ja otsustas seda toetada märksa väiksema summaga, kui korraldajad taotlesid.

Tänavu talvel otsustas Rakvere linnavolikogu MTÜ SevenBow korraldatavat filmifestivali toetada 300 euroga. MTÜ oli küsinud aga 1500eurost toetust ja sai selleks volikogu kultuurikomisjonilt põhimõttelise nõusoleku, sest toetuse saamiseks olid kõik tingimused täidetud.

Linnavolikogu suunas toetuseks eraldamata jäänud 1200 eurot kultuurikomisjoni vabade vahendite jääki. Festheart on teatavasti seksuaalvähemuste teemasid käsitlevate filmide festival ja volikogu leidis toona, et Rakvere linn ei peaks selliste ettevõtmiste korraldamist toetama.

SevenBow kaebas aga volikogu otsuse kohtusse ja sai Tartu halduskohtust kinnituse, et Rakvere linnavolikogu käitus seadusevastaselt ja peab ettevõtmist toetama 1500 euroga. Kuna otsus tehti suvel, mil volikogul oli istungite vaheaeg, ei kaevanud Rakvere kohalik võim seda edasi.

Pärnu seanssi toetavad kultuurkapitali Pärnumaa eksperdigrupp ja Pärnumaa omavalitsuste liit.

LGBTI on seksuaalvähemusi ja soovähemusi tähistav lühend, mis tuleb sõnadest lesbi, gei, biseksuaalne, transsooline ning intersooline inimene.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles