Aiapärlid annavad üha enam põhjust imetleda

Merle Rallmann
, veebitoimetaja
Copy
Koidula park on üks Pärnumaa aiapärle.
Koidula park on üks Pärnumaa aiapärle. Foto: Mailiis Ollino

Sel kevadel ja suvel tegi Garden Pearlsi ehk aiapärlide võrgustikuga liitunud Pärnu linna viis parki läbi uuenduskuuri, mille tulemusena muutusid need rohealad ilusamaks, mugavamaks ja turistidele atraktiivsemaks.

Garden Pearls on Eesti ja Läti ettevõtmine, millega edendatakse aiandusturismi ja koondatakse külastamist väärt aiad ühele turismikaardile.

Võrgustikku kuuluvad enamjaolt eraomanike aiad, Pärnu linn on oma avalike parkidega Eesti-Läti aiapärlide seas üks väheseid omavalitsusi.

Pärnu linnaaedniku Anu Nurmesalu sõnutsi ei ole see kuigi tavapärane, et linna haljasalad aiandusturismi edendava võrgustikuga liituksid, kuid Pärnu puhul on see samm end õigustanud.

“Koidula park on alati populaarne olnud, kuid sel suvel äratas see park kohe eriti palju tähelepanu. Siin toimus väga palju üritusi, nii kohalikud kui külalised pildistasid roose ja suvelillepeenraid ning vaatasid huviga infosilte,” nentis Nurmesalu.

Et anda aiandusturistidele põhjust põigata koduaedade kõrval sisse linnaparkidesse, istutati nii Koidula kui Brackmanni parki juurde hulganisti roose, suve- ja sibullilli ning anti pinkidele värske ilme.

Rannapargis rajati mänguväljaku kõrvale kaks püsikute ja kõrrelistega kõrgpeenart ning täiendati pargiala suuremate puude istutusega.

Audru kiriku arboreetumis korrastati kõnniteid, paigaldati uued pingid, prügikastid ja välikäimla. Tõstamaa mõisapargis valmisid aiamaja ja välikäimla.

Põnevamad pargipuud ja -põõsad tähistati eesti- ja ladinakeelsete siltidega ning parkidesse pandi üles infotahvlid nii konkreetse pargi kui ka Eesti-Läti aiapärlite marsruudi kaardiga.

Ainuüksi Koidula ja Brackmanni pargis sai oma sildi tervelt 11 puud ja põõsast.

Kui Pärnu parkidesse pandi sildid üles suvel, siis Tõstamaa mõisaparki ja Audru arboreetumisse paigaldatakse need lähinädalatel.

Euroopa regionaalarengu fondi toetatud aiapärlide projektist eraldati Pärnu linna ja osavaldade parkide arendamisele 44 183 eurot, millele linn lisas 7797 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles