Rahvusvaheline seltskond arendab Pärnus toitumisgenoomikat

Erasmus+ projekt “How can we feed our genes?” tuleb kokku Pärnus.

FOTO: Erakogu

Eilsest 11. oktoobrini on Pärnu Koidula gümnaasiumis rahvusvahelise Erasmus+ projekti “How can we feed our genes?” partnerid Hispaaniast, Itaaliast, Hollandist ja Saksamaalt. Tegemist on nutigenoomika, täpsemalt toitumisgenoomika projektiga.

Toitumisgenoomika on uus valdkonnaülene teadusharu, mis uurib inimese genoomi, toitumise ja tervise vahelisi suhteid.

Täna sõidab rühm Tartusse, kus Eesti geenivaramus peab mikrobioomist loengu Eesti geenivaramu mikrobioomika vanemteadur Elin Org ja viimastest aju ehituse ning ülekaalulisuse seoste uuringutest PhD Uku Vainik, Tartu ülikooli eksperimentaalpsühholoogia teadur. Vainik uurib vaimseid tegureid, mis mõjutavad inimese söömiskäitumist. Ta on veetnud aasta Kanada Montreali neuroloogiainstituudis, kus vaatles kõiki vahendeid, mille abil psühholoogid püüavad mõõta inimeste suhtumist toitu.

Projektirühm läheb külla veel maaülikooli toidulaborisse, kus võtab osa fütotoitainete töötoast.

Homme tehakse rahvusvahelistes gruppides tööd kooli arvutiklassis, ülehomme sõidavad osalejad Tallinna ning külastavad toidu ja fermentatsioonitehnoloogia arenduskeskust, kus toitumisspetsialist Kätrin Karu peab loengu kiudainete tähtsusest seedimises. Külastatakse veel Eesti tervishoiumuuseumi vast avatud näitust “Mina, superorganism”. Neljapäev lõpeb projektikohtumisega teemakohaste kokkuvõtlike esitlustega rahvusvahelistes rühmades.

Projekti eesmärk on ennekõike teadvustada õigete eluviiside olulisust, et elada tervena kõrge eani ja tutvustada teaduse avastusi geenide, ajuehituse ja toitumise seoste kohta. Rahvusvahelist projekti koordineerivad bioloogiaõpetaja Maris Agasild ja kooli projektijuht Mari Erm-Reining.

Varem on kohtutud Hispaanias ja Itaalias, Eesti projektikohtumise järel saadakse 2020. aasta kevadel kokku Hollandis ja siis Saksamaal.

Tagasi üles