Galerii: Pärnusse jõudis rändnäitus Eesti ja Poola suhetest enne teist ilmasõda

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy

Eile õhtul avas Pärnu muuseum rändnäituse, mis valmis mullu Poola taasiseseisvumise ja Eesti iseseisvumise 100. aastapäevaks. Avamisel osales Poola Vabariigi suursaadik Eestis Grzegorz Kozłowski.

Pärnu muuseumi kuraatori Aleksandra Ehte sõnade kohaselt on muuseumil alati hea meel koos töötada eri riikide saatkondadega. “Näiteks eelmisel aastal valmis meil koostöös Rumeenia saatkonnaga näitus kuninganna Mariast,” rääkis Ehte.

Näituse „Eesti-Poola suhted 1918–1939: kajastusi Eesti arhiivivaramus” on Eestis säilinud allikmaterjali alusel koostanud Eesti riigiarhiivi meeskond: Tiit Noormets valis materjali ja koostas tekstid ja Einike Leppik kujundas.

Ekspositsioonis on 11 stendi, mis kajastavad Poola ja Eesti suhete eri aspekte aastatel 1918–1939.

Poolat ja Eestit ühendasid sõdade vahel nagu praegugi diplomaatilised, sõjalised, kultuuri- ja isikutevahelised sidemed. Üks eredaid näiteid on aadlisoost poolatari Maria Kruszewska-Laidoneri ja sõjaeelse Eesti kaitseväe ülemjuhataja kindral Johan Laidoneri abielu.

Näitus teeb kokkuvõtte ühisest minevikust säilinud jälgedest. Kohtumine nende sidemete loojatega fotode ja kroonikafilmide vahendusel võimaldab vaatajail näha suhtluse juuri ja näitab koostööperspektiivi juba mahamärgitud radadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles