Naali-Marie Liivrand: Omavalitsus sunnib majaomanikku kerjama (3)

Naali-Marie Liivrand
Copy
Kümme aastat tagasi, kui tervis lubas, oli Naali-Marie Liivrand Vana-Pärnu heakorrastamise hind. Tervise halvenedes peaks ta heakorratööd linna maal omast taskust kinni maksma.
Kümme aastat tagasi, kui tervis lubas, oli Naali-Marie Liivrand Vana-Pärnu heakorrastamise hind. Tervise halvenedes peaks ta heakorratööd linna maal omast taskust kinni maksma. Foto: Ants Liigus

Tänan ajakirjanik Karl Hütti, et ta võttis vaevaks kirjutada minu murest ja põhjalikult selgitas majaomanike koormise kohustust linna heakorra tagamise eesmärgil.

Mis on koormis lahtiseletatult? See on tasuta, sunnitult ja karistuse ähvardusel tehtav töö või teenus. Kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse (KOKS) 36. paragrahv ja Pärnu linna heakorraeeskiri on just sellist tööd võimaldanud määrata majaomanikele kohustuslikus korras, kuigi Eesti Vabariigi põhiseaduse 29. paragrahv keelustab sunniviisilise töö. Meil leiavad valitsus, õigusorganid, ametnikud ja rahvaesindajad nii riigikogus kui volikogudes, et kui põhiseaduse 157. paragrahv annab õiguse omavalitsustele kehtestada koormisi, on kõik JOKK ja mingit vastuolu põhiseadusega ei ole. Seaduste koostamisel kehtivad reeglid, et seaduse iga järgnev paragrahv peab järgima eelmisi ega saa neid tühistada.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles