Hõimupäev toob Pärnusse virtuoosid ja rahvamuusikute orkestri

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Soome rahvamuusikavirtuooside Arto ja Antti Järvelä juhendamisel moodustavad Eesti rahvamuusikud Pärnus kaheks päevaks suure koondorkestri, millega astuvad rahva ette.
Soome rahvamuusikavirtuooside Arto ja Antti Järvelä juhendamisel moodustavad Eesti rahvamuusikud Pärnus kaheks päevaks suure koondorkestri, millega astuvad rahva ette. Foto: promo

Oktoobri kolmandal laupäeval on Eestis riigipüha – hõimupäev, mille puhul Pärnu Soome selts ja Pärnu ingerisoomlaste kultuuriselts korraldavad tasuta kontserte. Peaesinejatena on Pärnusse kutsutud ansambel Magos Ungarist koos laulusolist Bori Feketega ja Soome rahvamuusikavirtuoosid Arto ja Antti Järvelä.

Hõimupäevade tähistamine saab alguse juba täna õhtul, mil ungarlased astuvad üles raekoja saalis ja Kuninga tänaval Alexi Majas, kus laupäeval on ühtlasi avatud vaba lava.

Soome rahvamuusikud esinevad rahvale laupäeval Tervise kultuurikeskuses ja vabal laval ning pühapäeva keskpäeval Pärnu bussijaamas. Nendega kõrvuti näeb-kuuleb viiuliansamblit Pärnu Spelmanslag, Pärnu ingerisoomlaste tantsurühma Kullero ja koori Leivo ning ligemale 30 rahvamuusikut Eesti eri paigust.

Soome multiinstrumentalistid Antti ja Arto Järvelä tulevad ühtlasi koolitama siinseid rahvamuusika harrastajaid ja õpetajaid.

Koolitus vältab reedest laupäevani Pärnu ingerisoomlaste seltsimajas ja sinna on korraldaja Kaija Rytköneni sõnutsi oodata 35 rahvamuusikaga tegelejat. Pea pool osalejatest on muusikaõpetajad ja tuntud rahvamuusikud kogu Eestist. Järveläte juhendamisel õpitakse selgeks Soome rahvamuusikapalad.

“Oleme ka ise väga põnevil, sest Järveläd ja Eesti rahvamuusikud moodustavad suure koondorkestri ja see saab olema üpris ainulaadne kooslus,” avaldas Rytkönen.

Koondorkestrit saab kuulda hõimupäeva peakontserdil laupäeval kell 19.30 Tervise kultuurikeskuses ja pühapäeva keskpäeval Pärnu bussijaamas. Esinetakse ka eraldi ansamblitena.

“Arto ja Antti Järvelä on tuntud kui Kaustinen-stiili etendajad ja tegutsenud rahvamuusika tipus üle 30 aasta,” tutvustas Rytkönen. “Arto Järvelä on töötanud rahvamuusika õpetajana Sibeliuse akadeemia rahvamuusika osakonnas juba 1988. aastast. Antti Järvelä on viimase seitsme aasta jooksul muutnud Soome rahvamuusikaelu oma suure Orivesi All Starsi projektiga – selle ansambli 100 mängijaga esines ta tänavu suvel Viljandi folgilgi.”

Kõik hõimupäeva kontserdid Pärnus on tasuta.

“Kuna hõimupäeva korraldamisse on panustanud nii Pärnu linn, Soome suursaatkond kui Ungari saatkond ja instituut, saame siia tuua vapustavad esinejad Ungarist,” jagas Rytkönen oma rõõmu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles