Tekstiilikunstnik avab “Piiramatu silmapiiri”

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Pärnu tekstiilikunstniku Ljudmilla Swarczewskaja teos.
Pärnu tekstiilikunstniku Ljudmilla Swarczewskaja teos. Foto: Repro

20 aastat + kolm gobelääni = piiramatu silmapiir. Just sel­lise võrrandiga avab Pärnu tekstiilikunstnik Ljudmilla Swarczewskaja homme kell 16 uue kunsti muuseumis gobeläänide ja vaipade väljapaneku. Näituse pealkiri “Piiramatu silmapiir” lähtub tema soolonäitusest, mis läinud aastavahetuse aegu, detsembris-jaanuaris rippus Itaalias Perugias SCD Textile & Art galeriis.

Itaalia näituse kuraatorile Barbara Pavanile pakkus huvi see, kuidas eesti kunstniku töödes on traditsioonilise seinavaiba Baltikumi käsitöökoolkond põimitud uuendusliku kunstilise figuuri ja isikupärase stiiliga.

“Tema töödes on lõpmatud silmapiirid või jooned. Võiks isegi öelda, et tema tööd on silmapiiritud: üksteisega hulganisti ristuvad jooned loovad multitasandid, kus inspiratsiooniallikad juhivad vaataja pidevalt oma pilgu piire ületama. Kunstnik ei võta omaks enne kehtestatud ruumi, aja, vormi, sisu ega materjalide piire,” iseloomustas Itaalia ekspert. “Kunstniku loovuse horisondi laius sõltub otseselt tema isikliku vaatenurga kõrgusest ja see, kes valib vertikaalse marsruudi ohtliku tee, võib näha kaugemale.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles