Paikusel kaaluti kunsti jõudu

, Paikuse põhikooli inimeseõpetuse õpetaja
Copy
Rahvusvahelise kunstiprojekti raames võõrustas Paikuse põhikool mitme riigi külalisi.
Rahvusvahelise kunstiprojekti raames võõrustas Paikuse põhikool mitme riigi külalisi. Foto: Sirje Suurevälja

Paikuse põhikool võõrustas sel nädalal külalisi neljast Euroopa riigist, et rahvusvahelise ühisprojekti käigus valmivat muusikali lihvida.

14.–18. oktoobril saabusid Paikuse kooli Erasmus+ projekti “Power of art” raames osalejad Itaaliast, Kreekast, Portugalist ja Ungarist.

Ettevõtmise tulemina valmib muusikal, mis kantakse ette tuleval aastal viimasel kohtumisel Ungaris. Osatäitjad on teise ja kolmanda kooliastme õpilased kõigist osalejariikidest. Stsenaarium kirjutatakse kohtumistel ja kodutöödena ühiselt, interaktiivsete dekoratsioonide eest kannab hoolt Paikuse kool ja muusika kirjutab Portugali kooli muusikaõpetaja Rogerio Ramos, kes on omal maal tuntud muusik. Dirigeerib õpetaja Ungarist, kreeklased loovad kostüümid, itaallased kirjutavad viie riigi versioonidest muusikali sõnalise osa. Eestis luuakse kuulsate kunstnike stiile kasutades muusikali poster.

Sel nädalal valmis Seljametsa muuseumi õpikojas projekti märk ja Pärnu muuseumi töötoas õpiti kammkeraamikat.

Projekti kandvad teemad on muusika ja kunst ning alates esimesest kohtumisest Kreekas lähtuti antiikaja muusadest, kes kaunistavad projekti logo ja on läbivad tegelased tulevases muusikalis.

Muusad olid kunstide, hiljem ka teaduste ja üldse vaimse tegevuse kaitsejumalannad. Nad olid Zeusi ja Mnemosyne ehk Mälu tütred. Projektis osalejad naudivad eelkõige tundeid ja ideid, mida muusad tekitavad. Lähtudes sellest, kätkevad kohtumised alati palju kunsti vaatlemist, ise joonistamist ja maalimist. Inspiratsiooni selleks ammutatakse külastatavate maade kunsti- ja kultuuriväärtustega tutvumisest. Oli see nii näiteks Ateenas, kus osalejaid võlus Akropol oma jõulises hiilguses või näiteks Portugalis Porto uue kunsti muuseumi külastades.

Paikuse koolipere pakkus projektitegevust kunsti-, muusika- ja draamatöötubades, külastati Pärnu muuseume, sõideti vaatama Tallinna vanalinna, kus pildistati huviväärsusi, millest eestlased loovad interaktiivse fotonäituse “Tallinn läbi välismaalase silmade”. Veel väisati Tallinna meremuuseumi, Paide Wittensteini ajakeskust ja Eesti ringhäälingumuuseumi. Viimases valmis projekti kajastav teleklipi versioon.

Samuti külastati ainetunde Paikuse koolis ja veedeti koos aega õhtusöögilaua taga, kus pedagoogid rääkisid valdavalt haridusest ja õpilased ajasid noorte asju.

Külalised lõunamaadest nautisid meie looduse sügisvärve ja kiitsid maitsvaid suppe. Paikuse koolgi teenis ohtralt kiidusõnu: nii oma nüüdisaegse ilme, moodsa õpikeskkonna kui interaktiivsuse eest.

Noored arutlesid ühes töötoas selle üle, mis see kunst üldse on, ja ühiselt tõdeti, et kunstil on suur jõud, sest selle nautimine ja loomine annab meile emotsioone, milleta elu oleks hall ja igav.

“Power of art” on ühisprojekt, mille käigus tuuakse lavale muusikal.
“Power of art” on ühisprojekt, mille käigus tuuakse lavale muusikal. Foto: Sirje Suurevälja
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles