Kuldsete kätega Ivo Aasovi pea töötab nagu konstruktoribüroo

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Aia talu peremees Ivo Aasov roolib enda kätega ehitatud mitmeotstarbelist traktorit “Poiss 4” ehk järjekorras neljandat masinat, millega põllu- ja heinatöid teha.
Aia talu peremees Ivo Aasov roolib enda kätega ehitatud mitmeotstarbelist traktorit “Poiss 4” ehk järjekorras neljandat masinat, millega põllu- ja heinatöid teha. Foto: Urmas Luik

Tali külas elab mees, keda väidetavalt tunneb kogu lõunapoolne Pärnumaa ja kelle kohta kohalikud ütlevad, et ta on nagu Edison. Ainult et Ameerika tuntud leiutajast Thomas ­Alva Edisonist eristab Saarde valla elanikku Ivo Aasovit see, et tal pole ärisoont ega ühtegi patenti, on vaid kuldsed käed ja pea, mis töötab nagu konstruktoribüroo.

“Käed on vahel närused, vahel kuldsed, aga seda tööd on ju elupäevad tehtud ja ju nad kuldseks on muutunud,” väldib meister kiituse särasse sattumist isakodus Aia talus, mis mõisa vastas on nime saanud omaaegse suure õunaaia järgi.

Aia häärber on väljast ja seest nagu tehnikaimede näitus. Pärimise peale, kust sellised mõtted pähe tulevad, tõstab Ivo hüvakäe esisõrme meelekohale: “Siit tulevad ja ma ei kasuta arvutit, minu arvuti on siin.”

Neli “Poissi”

Selle kahe poolkeraga arvuti ehk aju ja mälu abil on kolme tütre ja kahe poisi isa Ivo kokku pannud neli “Poissi”, traktorit, millest viimane seisab kodus varju all. Jõudu annab raudmasinale diisliga tuksuv ja edevusest pandud Mercedese mootor ning ümberarvestatult on mitmekülgse töö­abilisega samas kaalus keskmine jõehobu. Ehk siis paar tonni rauda ja vidinaid ratastel.

“Kuule, ma proovin, kui ta ­kohe käima mürtsatab, ma ajan ta õue,” hüppab 70 tuuris kleenuke Ivo poisikeseliku kergusega traktoriistmele, mootor möiratab ja siis veereb “Poiss 4” uste vahelt välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles