Kompostiljon tunnustas Päikesejänku lasteaeda

Copy

Kompostiljon innustab tegusaid lasteaedu ja koole kaasama lapsi sügislehtede kogumisse, et üheskoos teha komposti, mille valmistamine on lihtne ega nõua erilisi teadmisi ega kulutusi.

Pärnu Päikesejänku lasteaed liitus rohelise kooli võrgustikuga möödunud sügisel.

Edukat tegutsemist tähistab rahvusvahelise ökomärgisena tunnustuseks saadud lipp, mille kooliminejate esindajad rohetarkuse päeval uhkusega vardasse tõmbasid.

Lasteaia õueala on liigirikas, seal kasvab palju puid ja põõsaid. Elurikkuse mitmekesistamiseks isutati rohkesti lilli, rajati söödavate taimede peenrad, mille eest lapsed ise hoolitsesid ja rohke saagi üle rõõmustasid. Kui möödunud sügisesel talgupäeval „Lehed kotti!” riisumiseks läks, ei jõudnud lapsed rohelisi kotte kokku lugeda.

Päikesejänku selle aasta üks prioriteete on prügi ja jäätmed. Arutati, kuidas prügi vähendada ja mida saaks taaskasutada. Väärt ja huvitavat infot leiti Kompostiljoni kodulehelt. Näiteks saadi teada, et lehekomposti tehes hoiab kokku prügikottide arvelt, säästab keskkonda ja oma õueala puulehtedest komposti valmistada on kasulik looduselegi.

Lasteaia remondimees meisterdaski õuele kompostikasti. Koos uuriti, kuidas komposti valmistada, ja nõuanded pandi lastevanemate tarvis stendidele välja.

Lastel käis külas hea tuttav – loodusesõber Nähka koos lasteaia Kompostiljoniga.

Pähklipureja rühma mudilased lubasid oma taimekastist päevalilled komposti panna, kuid nende kättesaamine osutus oodatust palju raskemaks ja nägi välja nagu muinasjutus naeri väljasikutamine.

Ilmataat soosis plaane ja nii sai keskkonnatöörühma eestvedamisel teoks lasteaiapere ühisüritus “Lehed komposti!”. Nähka juhendamisel riisusid lapsed lehed kotti, panid need kärudele ja viisid kompostikasti.

Päikesejänkudel on seega viimased sügistööd tehtud: taimekastid korrastatud, lehed riisutud ja kompostikast täis. Nüüd võib talv tulla!

Edaspidi on lasteaial looduslik väetis toalilledele ja peenardele omast käest võtta.

Oma tegevuse tutvustamise eest sai Päikesejänku lasteaed Kompostiljonilt elektroonse kompostiva lasteaia märgise, mida hakatakse kasutama oma veebilehel ja sotsiaalmeedias.

„Kompostimine on meie pärandkultuur, mille üle saame uhked olla,“ ütles Kompostiljoni algataja Anneli Ohvril. „Andes kompostimisteadmised ja -kogemuse edasi oma lastele, astume sammu keskkonnateadlikuma ja puhtama tuleviku suunas.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles