Endlas ripuvad Eesti parimad teatriplakatid

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Plakatid on visiitkaardid, mille kaudu Eesti teatrid loovad omale visuaalse identiteedi.
Plakatid on visiitkaardid, mille kaudu Eesti teatrid loovad omale visuaalse identiteedi. Foto: Mailiis Ollino

Endla teatri Küüni viivad koridorid on esimene paik, kus pärast septembrikuist Tartu teatrifestivali Draama näeb Eesti teatrite viimase kolme hooaja uuslavastuste parimaid plakateid. Aasta jooksul rändab see siit edasi teistesse teatritesse.

Kuna Eestis tuuakse igal aastal vaatajate ette üle paarisaja lavastuse, polnud teatritele plakateid disainivale näituse kuraatorile Martin Rästale usaldatud ülesanne valida sadade hulgast välja vaid 40 afišši üldsegi lihtne.

Rästa lähtus valikut tehes kolmest printsiibist: graafiline kvaliteet, sisu ja originaalsus. Ometi ei olnud tema eesmärk välja otsida kõige ilusamad plakatid, vaid see, et väljapanek annaks teatriplakatite praegusest seisust hea ülevaate ja moodustaks terviku.

“Kui me festivali ajal Tartus Eesti Rahva Muuseumi sedasama näitust üles panime, lasime korraks lendu mõtte, et kui nendest plakatitest oleks pidanud tegema teise valiku veel – 40 kõige halvemat plakatit –, kui paljud oleksid samad. Rästa arvas, et mõni kindlasti,” tõdes protsessis kaasa löönud Endla teatri dramaturg Anne-Ly Sova hea ja halva suhtelisust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles