Haiglas algas HIVi testimise kuu

Pärnu Postimees
Copy
Pärnu haigla teeb HI-viiruse teste.
Pärnu haigla teeb HI-viiruse teste. Foto: Shutterstock

Pärnu haigla erakorralise meditsiini osakond (EMO) testib novembris HIVi suhtes täiskasvanud patsiente, et viiruse avastamise ja ravile suunamisega pidurdada HIV-nakkuse levikut.

30 aastat pärast aidsiepideemia algust ületab HIV-positiivsete arv maailmas 33 miljonit. Nendest umbes 60 protsenti ei tea, et nad kannavad HI-viirust.

Ekspertide hinnangul võib Eestis olla ligikaudu 5000 inimest, kes ei tea, et nad on HI-viirusega nakatunud. Ilma nende avastamise ja ravile suunamiseta ei ole võimalik pidurdada HIV-infektsiooni levikut. Varane nakkuse avastamine võimaldab kohe alustada viiruse paljunemist pidurdava raviga, mis aitab säilitada hea elukvaliteedi aastateks.

Pärnu EMO testib HIVi suhtes 19–65 aastaseid patsiente, kelle verest otsitakse antikehi, mida organism hakkab tootma, kui inimene on HI-viirusega nakatunud. Nakatumata inimesel need puuduvad. Antikehade kindlaks tegemiseks verest peab nakatumisest möödas olema vähemalt neli–kuus nädalat.

“EMOst antakse inimesele kaasa patsiendikaart, kus on kirjas kõik tehtud analüüside ja uuringute vastused. Kui verest HIV- antikehi ei leitud, mis näitaks nakatumist, on tulemuseks märgitud “negatiivne”,” selgitas Pärnu haigla kommunikatsioonispetsialist Margit Suhhostavets. “Kui laborant saab positiivse tulemuse, ei tähenda see veel, et patsient on nakatunud.”

Analüüsi korratakse ja lõpliku tulemuse saamine võib võtta nädala. Sel juhul registreerib arst inimese nakkuskabineti õe vastuvõtule, kes teavitab analüüsi vastusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles