Eakas kool, mis loodab püsida järgmisedki 100 aastat

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Suursuguse kivihoone esikülge kaunistab kaarjate akende ja ümara kivitrepiga paraaduks.
Suursuguse kivihoone esikülge kaunistab kaarjate akende ja ümara kivitrepiga paraaduks. Foto: Urmas Luik

Öeldes sõnad “juugend” ja “Pärnumaa”, tuleb esimesena meelde Pärnu Rannapargi veerel Mere puiesteel trooniv Ammende villa. Ent üllatuslikult leiab haruldast juugendit väikesest Vändrastki.

Selle suursuguse kivihoone esikülge kaunistab ümara kivitrepiga paraaduks, millest koolikella helina saatel või ka selleta on varsti juba terve sajandi sisse-välja lipanud ning selle ümber keksu või kivikuningat mänginud koolilapsed.

Trepi ja ümara maakividest eendi punastest tellistest ääristatud akende ülaosa ümarat vormi kordab ja võimendab majaesine haljastus: kaarjas muruala piirneb siin mõisaparki meenutava jalgrajaga, mida ääristavad puud ja põõsad. Maja sisemuski püüab pilke. Fuajeesse astudes avaneb külgakna alt kutsuv vaade üles teisele korrusele, kuhu viib ebatavaliselt lai massiivne kivitrepp.

Hoonele lisavad omanäolisust nurgatagustesse klassiruumidesse juhatavad sopid, erikujulised kandilised, kaar- ja ovaalaknad.

Erinevalt Tõstamaa kooli­majast ei ole siin tegu omaaegse mõisahoonega, vaid selle ehitas 1911.–1913. aastal kohalik haridust tähtsustav rahvas higi ja vaeva ning hulga raskuste kiuste oma annetatud ja kogutud rahaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles