Küünis võtavad koha sisse kummitused

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Noor­sugu kehastavad lavastuses Fatme Helge Leevald ja Nils Mattias Steinberg.
Noor­sugu kehastavad lavastuses Fatme Helge Leevald ja Nils Mattias Steinberg. Foto: Mats Õun /Endla teater

Endla Küüni vahetus ja intiimses õhkkonnas esietendub homme omas ajas skandaalne teos, mida aitasid lahti harutada lavastuses järeltulevat põlvkonda kehastavad näitlejad Fatme Helge Leevald ja Nils Mattias Steinberg ning lavastaja Ingomar Vihmar. Pärnu teatri repertuaari lisanduvas draamas “Kummitused” mängivad ka Kleer Mai­baum, Tambet Seling ja Priit Loog.

Näidendeid valides kannustab Vihmarit lavastaja ja Endla teatri loomingulise juhina tavaliselt sügaval sisimas lootus, et maailm muutub hinnanguvabaks ja armastavaks.

“Igaühel on hinges see soov. Lihtsalt ma arvan, et seda on võimatu teha,” täpsustas Vihmar. “Teater võib ju anda mingi tõuke sisemiseks muutuseks, samal ajal ei tasu seda üle tähtsustada. Teater võib muuta mängulisemaks, ent ta ei muuda kedagi paremaks. Teater on ikkagi meele­lahutus, üks elamise vorme.”

Norra näitekirjanik Henrik Ibsen on kahtlemata üks Vihmari lemmikautoreid, sest Ibsen oskab teha mõlemat korraga, pakkudes ohtralt mänguruumi nii lavastajale kui näitlejatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles