Linnaorkester annab poeesiast tulvil kontserdi soprani, tenori ja baritoniga

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy

Pärnu linnaorkester kaasab oma homme õhtul ettekantavasse Eesti tuntuimast ooperist ajendatud kontsertetendusse tenor Oliver Kuusiku, soprani Maria Listra, bariton Andreas Väljamäe ja dirigent Risto Joosti.

Kõlavad Eino Tambergi hiilgavate puhkpillimaalingutega aariad, duetid ja tertsetid.

Kontsertetendus “Cyrano” põhineb Joosti selgitust mööda Prantsuse kirjaniku Edmond Rostandi näidendil “Cyrano de Bergerac”, mille ainetel on Jaan Krossi libretole kirjutanud muusika Eino Tamberg. Romantilisest poeesiast tulvil tuntuimast Eesti ooperist tulevad esitusele aariad ja ansamblid kodumaa noorte solistide esituses.

Veel on orkestrandid koos Joostiga pärnakaile ette valmistanud Prantsuse ühe tuntuma barokkhelilooja Jean-Philippe Rameau’ särava avamängu ooperile “Le temple de la Gloire” ja Ludwig van Beethoveni sümfoonia nr 2 D-duur, mille helilooja on kirja pannud Prantsuse revolutsiooni ja vabadusevaimustuses, selles on optimismi ja vitaalsust.

Joost juhatab taas Pärnu orkestrit aastase pausi järel. Tänavu jaanuaris andis rahvusringhääling talle aasta muusiku tiitli, kuna ta on oma põlvkonna muusikute hulgas üks tähtsamaid kõneisikuid ja visionääre, kes paistab silma Eesti heliloojate loomingu tellija ja tõlgendajana. Pärnakatega on Joost koostööd teinud üle tosina aasta.

Joost dirigeerib rahvusooperis Estonia, on Tallinna kammerorkestri peadirigent, Tallinna filharmoonia kunstiline juht ja Leipzigi raadio Mitteldeutscher Rundfunk koori dirigent ja kunstiline juht. 2011. aastal pälvis ta Eesti Vabariigi noore kultuuritegelase preemia ja 2016. aastal Eesti muusikanõukogu helikunsti sihtkapitali aastapreemia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles