Haigla muutis enneaegsete beebide toetuseks värvi

Merle Rallmann
, veebitoimetaja
Copy
Kogu maailmas on sel päeval traditsioon kõik linnaruumi suuremad hooned, kirikud, purskkaevud, sillad valgustada lilla värviga, mis on enneaegsete laste sümbolvärv.
Kogu maailmas on sel päeval traditsioon kõik linnaruumi suuremad hooned, kirikud, purskkaevud, sillad valgustada lilla värviga, mis on enneaegsete laste sümbolvärv. Foto: Aivar Kütt

Eile õhtul värvus Pärnu haigla peasissepääs sirelilillaks üleilmse enneaegse sünni päeva puhul, mille eesmärk on juhtida tähelepanu enneaegse sünnituse ja sünniga seotud teemadele.

Eelmisel aastal osales enneaegu sündinute päeva tähistamisel eri tegevuse ja üritustega üle 60 riigi. Üks populaarseid toetuse avaldamise viise on sirelililla kui enneaegu sündinute tunnusvärvi kasutamine oma hoone või muu objekti valgustamisel.

Pärnu haigla liitus aktsiooniga esimest korda ja värvilahenduse aitas ellu viia Rivo Tettermann.

Päeva eesmärk on teavitada ühiskonda enneaegse sünnituse ja sünniga seotud teemadest, sest igal aastal tuleb maailmas ilmale enne oodatud aega 15 miljonit last ehk üle ühe kümnest beebist on enneaegsed.

Pärnu haigla naiste- ja lastekliiniku ülemämmaemanda Jelena Laanemetsa sõnul sünnib siinses haigemajas keskmiselt 25–30 enneaegset last aastas.

“Nende laste turvaline saabumine ja riskidest hoolimata õnnelik sünd on alati meie personalile eriline sündmus. Rõõmuga ühineme selle kampaaniaga, et teavitada ühiskonda selle teema olulisusest,” rääkis Laanemets, sest enneaegsed vaprad beebid koos vanematega vajavad suuremat hoolimist ja tuge.

Pärnu haigla värvus eile õhtul rahvusvahelise enneaegsete laste päeva puhul sirelilillaks.
Pärnu haigla värvus eile õhtul rahvusvahelise enneaegsete laste päeva puhul sirelilillaks. Foto: Aivar Kütt

Kõikidest Eestis sündinud lastest on umbes 5,5 protsenti enneaegsed beebid, kelle gestatsioonivanus (rasedusnädalate arv sünniajal) jääb 22–37 rasedusnädala vahele.

Nendest omakorda üks protsent on väga väikesed enneaegsed ehk need, kes on sündinud 22.–32. rasedusnädalal. See on umbes kolm-neli kuud varem kui oodatud sünniaeg.

Euroopa enneaegsete laste vanemate organisatsioonide koostööst alguse saanud traditsioon on levinud kogu maailmas 2008. aastast ja Eesti osales ettevõtmises seitsmendat korda.

Sel päeval mõeldakse rohkem nendelegi pisikestele enneaegsetele beebidele, kes ei suutnud kaua elada. Need lapsed jäävad kõigi südametesse kui inglilapsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles