Meeste edukultus peitub nende kromosoomis

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Paikuse kooli aulas läksid vestlushoogu kohalik perearst Anne Järvsaar ja tema pealinna kolleeg Eero Merilind.
Paikuse kooli aulas läksid vestlushoogu kohalik perearst Anne Järvsaar ja tema pealinna kolleeg Eero Merilind. Foto: Urmas Luik

Täna on rahvus­vaheline meestepäev, mida tähistatakse 1992. aastast ja mis muu hulgas keskendub meeste ja poiste tervisele. Tervise arengu instituudi algatusel on tänavu novembri kui meeste tervise kuu keskmes eesnäärmekasvajad, kuid meie tugevama poole elu ja tööd mõjutavad teisedki haigused. Mida märgata, millal tohtri jutule tõtata, selle üle arutles filosoofiadoktor, Tallinna Nõmme perearstikliiniku arst Eero Merilind.

Kuigi spetsialiseerunud meestearstide nimed annab ühe käe sõrmedel üles lugeda, katavad valdkonna Tartu ülikooli diplomiga uroloogid ja perearstid, kes lahendavad põhiosa ehk 80 protsenti meeste tervise muredest. Mees­arstide arvult jääb Eesti Euroopa riikide võrdluses punase laterna hoidjaks, näiteks peremeditsiinis on neid vaid viis protsenti.

“Meesarste on meil suhteliselt vähe ja see on ka võib-olla põhjus, miks mehed ei julge nais­arsti poole pöörduda,” nentis Merilind, kelle arvates on meeste tervise hoidmisel määrav osa naistel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles