Valdade sünnitoetused annavad Pärnule silmad ette

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Ehkki Pärnu elanike arvu hoogsa vähenemise vastu otsitakse rohtu sünnitoetuse tõstmisest, ei pruugi sellest abi tõusta: paljudes Pärnumaa valdades on see toetus linna pakutavast kõrgem.

Kui inimgeograaf Garri Raagmaa on juhtinud tähelepanu sellele, et Pärnu probleeme käsitledes tuleb kindlasti silmas pidada linna lähivaldadesse kerkinud uuselamurajoone, kuhu on kolinud suur hulk pärnakaid, siis vähemalt sünnitoetus pole neid sinna peibutanud.

Et 20 eurot kopsakam sünnitoetus ahvatleks kas perele linna lähedale maale maja ehitavat või ostvat inimest hakkama Audru või Tahkuranna valla elanikuks, on enam kui kahtlane, liiati jääb väga paljudele pärnakatele uueks koduks saanud Paikuse valla makstav sünnitoetus Pärnus vastsetele vanematele välja käidavale rahale pikalt alla.

Elu sunnib toetust tükeldama

Samal ajal ei saa öelda, et sünnitoetuse eurod oleks tähtsuseta ja rahast ei hoolitaks. Väite tõestuseks sobib kõige paremini Tori valla sotsiaalnõuniku tõdemus selle kohta, kuidas elu on sundinud valda maksma 320 euro suurust sünnitoetust kahes jaos. Esimesed 192 eurot pärast lapse kandmist valla elanike registrisse ja järgmised 128 eurot lapse kaheaastaseks saamisel. Seda muidugi juhul, kui nii laps kui üks vanemaist on sellal jätkuvalt valla elanike registris.

Analoogselt on elukohavahetus kas kohe või mõni aeg pärast lapse sündi ärgitanud sünnitoetust tükeldama teisigi omavalitsusi. Nii makstakse Pärnus sünnitoetuse esimesed 100 eurot välja pärast lapse sündi, teine 100 eurot lapse aastaseks ja kolmas 100 eurot lapse kaheaastaseks saamisel. Loomulikult juhul, kui nii lapsel kui vanema(te)l on säilinud rahvastikuregistris fikseeritud side Pärnuga.

Kolmes jaos maksab sünnitoetust Surjugi: 200 eurot pärast lapse sündi või lapsendamist, 100 eurot lapse üheaastaseks ja 100 eurot kaheaastaseks saamisel.

Poolitatud toetus

Sama tee on valinud Audru, kus pärast sündi makstakse kogu toetusest ehk 320 eurost välja 128 eurot, lapse aastaseks saamisel järgmised 128 ja teise sünnipäeva järel toetuse viimased 64 eurot.

Saardes on jupitatud toetuse vastavad numbrid järgmised: 191.74 eurot sünni järel, 127.82 eurot lapse aastaseks saades ja 63.91 eurot kaheaastasele. Tootsis jaguneb toetus kolmeks võrdselt 64euroseks väljamakseks.

Vändra vallas on sünnitoetus poolitatud ehk 200 eurot pärast lapse sündimist ja teist niipalju lapse kaheaastaseks saamist.

Nagu ka Koongas, kus vastsetele vanematele makstakse kohe 127.87 eurot ja teist niismaa palju siis, kui laps on saanud aastaseks.

Vändra alev on oma toetuse vanematele jaganud samuti sedasi, kuid summad on pisut suuremad ehk kaks korda 191.73 eurot.

Tänavu kuni 1. detsembrini Pärnumaal sündinud 819 beebist on 417 pärnakad, maavaldades on kõnealusel ajavahemikul sündinud 402 last.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles