Toomas Alatalu: Miks Moldovast ei räägita?

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Moldova peaministri Ion Chicu (vasakul) kohtumine Moskvas Vene peaministri Dmitri Medvedeviga päädis Venemaa majandusabi ja Moldova naasmisega suveräänsete riikide ühendusse (SRÜ).
Moldova peaministri Ion Chicu (vasakul) kohtumine Moskvas Vene peaministri Dmitri Medvedeviga päädis Venemaa majandusabi ja Moldova naasmisega suveräänsete riikide ühendusse (SRÜ). Foto: sputnik

Üsna tähelepanuväärne on, et Venemaa telekanalite nädalalõpu soliidsemad rahvusvahelised panoraamid, Sergei Brilevi ja Irada Zeinalova oma, ei öelnud midagi Moldova sündmuste kohta. Ometi räägiti Ukrainast rohkemgi, sest juba oli teada, et Normandia nelik ehk Ida-Donbassi kriisi lahendavad Ukraina, Vene-, Saksa- ja Prantsusmaa juhid kogunevad 9. detsembril Pariisis. Eelmine kohtumine oli 2016. aastal ja kõik ootavad mingitki edasiminekut. Pole progressi Euroopa pinnal, ei tule seda mujalgi.

Samal ajal toimus vahetult enne Prantsuse presidendi Emmanuel Macroni kutse esitamist poliitiline pööre Ukraina varju jäävas väikeriigis Moldovas. 8.–15. novembril hääletati seal maha USA, Venemaa ja Euroopa Liidu ühiselt 8. juunil ametisse pandud koalitsioonivalitsus ja asendati see avalikult Venemaa-meelse presidendi Igor Dodoni nõunikest koosneva “tehnokraatide” valitsusega.

Kui Moldova senised valitsusjuhid olid oma esimesed välisvisiidid teinud naabrite juurde ehk Kiievisse või Bucureşti või Brüsselisse, siis Ion Chicu ruttas juba 20. novembril Moskvasse, sai sealt kaasa poole miljoni dollari­lise laenu teede remondiks, madalama gaasi hinna ja olematud tollid Venemaale viidavatele puuviljadele ja veinile. Samal päeval kuulutas Moldova parlamendijuht, samuti sotsialist, et Moldova on tagasi suveräänsete rii­kide ühenduses (SRÜ). Esmaspäeval teatas Chicu, et läheb Ukraina pealinna 12. detsembril ehk pärast seda, kui Normandia nelik on kohtunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles