Linnas seab end sisse muuseumiklubi Musse

Laura Vadam
, reporter
Copy
Muuseumiklubi ukse kohal rippuva sildi disainis kunstnik Flo Kasearu.
Muuseumiklubi ukse kohal rippuva sildi disainis kunstnik Flo Kasearu. Foto: Laura Vadam

Pärnu muuseumi hoone parempoolse külje ukse kohal ripub laupäevast saati uus ja uhke silt: “Muuseumiklubi Musse”. Ja Musse? Sel nimel on juhataja Aldur Vungi sõnutsi vahva taustalugu.

Valgustusaja lõpus asutati Liivimaa linnades haritud kodanike seltse, kuhu tellida lehti ja kus mängida kaarte ja piljardit ning kultuuri nautida. Pärnus oli eestvedajaks ohvitserkond. 1790. aasta detsembris moodustati “Meeste-club”. Ent nime seostati Prantsuse revolutsiooniliste klubidega, mille keiser Paul I 1800. aastal Venemaal keelas.

Nii leiti lahendus. “Uus nimi – Musse – tähendas enesearendamiseks pühendatud vaba aega. Seltsi alla koondus mitmekesine ühistegevus: lugemistoa ja tantsuplatsiga suverestorani asutamisest kuni muusika- ja teatrikollektiividele võimaluste loomiseni,” täpsustas Vunk, kelle jutu järgi suleti klubi sakslaste lahkumisel siitkandist.

“Pärnu esimese seltsi nimi väärib aga mäletamist ja sihtasutus Pärnu Muuseum teeb omalt poolt kõik, et uus Musse klubi oma väärikat nime õigustaks,” kinnitas juhataja.

Kultuuriklubi mõte hakkas idanema eelmise aasta lõpus, mil tollane kohvikupidaja vihjas, et ei jätka ruumi rentimist. Nii mõeldi muuseumis, kuidas väikest tuba enda tarbeks kasutada.

Maja arendusjuht Maarja Padari-Kallit avaldas, et soov oli luua muuseumi ümber sõprade klubi. Ühtlasi jõuda tegevusega inimesteni, kes muidu väljapanekuid ei külasta. “Me mõistame, et kõiki ei pruugi huvitada ajalugu ega näitused. Nüüd saame pakkuda kultuuriüritusi. See on Musse põhiline väljund,” märkis arendusjuht.

Muuseumi meeskond täienes hiljuti ürituste projektijuhiga, kelle tööülesandeks jääb Musse programmi loominegi. Juba on korraldatud kaks edukat fotoõhtut, mis tutvustasid hiljuti mäluasutuse kogusse jõudnud kunagise Briti konsuli ja linakaupmehe James Edward Cattley fotoalbumit.

Aasta lõpus täidavad muuseumiklubi baltisaksa jõululood ning kalligraafia- ja origamitöötoad. Peagi lükatakse käima vinüüliklubi, kostitamaks melomaane ja teisi muusikahuvilisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles