“Kihnu jõulupuu” toob saarerahva tavad linlastele koju kätte

Merle Rallmann
, veebitoimetaja
Copy
Ürituste kavast leiab kihnu kinda kudumise sealsete meistrite juhendamisel.
Ürituste kavast leiab kihnu kinda kudumise sealsete meistrite juhendamisel. Foto: Uue Kunsti Muuseum

Laupäeval algab Pärnu uue kunsti muuseumis traditsiooniline üritustesari “Kihnu jõulupuu”, mis võimaldab linnarahval osa saada saarerahva jõulukommetest ja kultuurist.

Jõulukuu teisel laupäeval süüdatakse Kihnu jõulubul ehk jõulumännil muusikalise tervituse saatel küünlad, avatakse gobelääninäitus ja toimub Mark Soosaare Kihnu-ainelise filmitriloogia kolmanda filmi “Kihnu lapsõd ning ...” Pärnu esilinastus.

Soosaare uus muusikaline dokumentaalfilm avab Kihnu laste argipäeva ja mured. Linateose peategelase rollis on ekraanil Kase Kai, kelle teekond algab päevast, mil ta astub kolmandasse klassi. Neiu argipäeva kirjeldavad kaadrid kodust, koolist, Skype’i vestlustest Norras töötava emaga, laulupeost, Manijast ja mandrile kolimisest. Lapsepõlverõõmude kõrval ilmnevad mured ja olukorrad, mis noored ja pered kodusaarest lahutavad.

Kihnu kultuuri huvilised on muuseumi teretulnud vaatama, maitsma ja  soetama väikesaare rahva meistritöid, näiteks Kihnu naiste käsitööd, Kihnu leiba, saia ja muid saare jõulutoite ning kihnukeelseid ja Kihnu-ainelisi raamatuid.

Ürituste kavast leiab Kihnu kinda kudumise sealsete meistrite juhendamisel.
Ürituste kavast leiab Kihnu kinda kudumise sealsete meistrite juhendamisel. Foto: Uue kunsti muuseum

Üheksa päeva jooksul avaneb võimalus Kihnu ja Manija käsitöömeistrite käe all töötubades õppida Kihnu naiste njaputüed (näputööd), näiteks üheskoos kindaid kududa, jõuluvorsti valmistada või paela punuda.

Kavas on laulda Kihnule omaseid laule, seada tantsusamme koos saarerahvaga ja kuulata lugusid endistest jõuludest Kihnus.

“Kihnu jõulupuu” kestab muuseumis 15. detsembrini.

Võimalik on selgeks õppida nii Kihnu tantse kui laule.
Võimalik on selgeks õppida nii Kihnu tantse kui laule. Foto: Uue kunsti muuseum
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles