Hääleta ⟩ Aasta sportlase valimisel on esindatud koguni 15 pärnumaalast

Märt Pilme
, reporter
Copy
Kristin Tattar pürib aasta naissportlaseks teist aastat järjest.
Kristin Tattar pürib aasta naissportlaseks teist aastat järjest. Foto: Mailiis Ollino

Eesti Olümpiakomitee (EOK) avas aasta sportlase rahvahääletuse, kus oma soosikule saab parima mees-, naissportlase, võistkonna ja treeneri kategoorias hääle anda SIIN.

Aasta naissportlase valikust leiab seitse atleeti, kellest koguni kolm on pärnakad.

Auväärt tiitlile pürib Pärnu Spa&Spordi klubi fitnessisportlane Agne Kiviselg, kelle kontosse kogunes tänavu näiteks MMi seitsmes, EMi neljas resultaat ja kes on Eesti absoluutmeister.

Agne Kiviselg.
Agne Kiviselg. Foto: Www.sylwesterszymczuk.com

Teist aastat järjest on nimistus kettagolfar Kristin Tattar. Euroopa aasta disc golf’i mängijaks valitud sportlane tegi võimsa hooaja, kui tõusis poodiumi kõrgeimale astmele nii Kanada kui USA lahtistel meistrivõistlustel. MMil oli Tattar kuues.

Kristin Tattar.
Kristin Tattar. Foto: Alyssa Van Lanen

Samuti kuulub nimistusse 19aastane jetisõitja Jasmiin Üpraus, kes tänavu teenis naiste seas Euroopa meistritiitli ja Ski GP2 klassis, kus võistlevad mehedki, oli ta kolmas. MM-sarjas hoiab ta enne viimast etappi neljandat kohta.

Jasmiin Üpraus.
Jasmiin Üpraus. Foto: Stardipaik.ee

Pärnulannad konkureerivad aasta naissportlase valimistel tennisisti Anett Kontaveidi, maadleja Epp Mäe, purjelaudur Ingrid Puusta ja trikisuusataja Kelly Sildaruga.

Ainsa pärnumaalasena pürib aasta meessportlaseks Vändrast pärit rattur Tanel Kangert, kes saavutas maanteesõidu MMil seitsmenda koha, korrates sellega eestlaste parimat individuaalset tulemust, millega ühtlasi lunastas Tokyo 2020. aasta olümpiamängude pääsme.

Tanel Kangert.
Tanel Kangert. Foto: Mailiis Ollino

Peale Kangerti kandideerivad selle kategooria tunnustusele karateka Pavel Artamonov, veemotosportlane Rasmus Haugasmägi, rattur Alo Jakin, autoralli kaardilugeja Martin Järveoja, odaviskaja Magnus Kirt, sulgpallur Raul Must, maadleja Heiki Nabi, ultrasportlane Rait Ratasepp, rallisõitja Ott Tänak ja kümnevõistleja Maicel Uibo.

Aasta treeneri nominent on Andrei Ojamets, kelle juhendamisel pääsesid Eesti vollenaised esimese olümpiaala pallimängu naiskonnana EM-finaalturniirile.

Andrei Ojamets.
Andrei Ojamets. Foto: Sander Ilvest

Teise Pärnu treenerina leiab nimistust Rivo Vesiku, kes treenib Venemaa rannavollepaari Oleg Stojanovskit ja Vjatšeslav Krasilnikovi. Vesiku juhendamisel tulid venelased maailmameistriks.

Rivo Vesik.
Rivo Vesik. Foto: Eero Vabamaegi

Pärnakate kõrval pürivad aasta treeneri tiitlile Caspar Austa (jalgrattasport) Igor Bugay ja Ivar Kotkas (maadlus), Petros Kyprianou (kergejõustik), Üllar Põvvat (veemoto), Ahto Raska ja Maksim Molonov (maadlus), Tõnis Sildaru (freestyle-suusatamine), Aleksandr Zokov (karate) ning Indrek Tustit ja Marek Vister (kergejõustik).

Aasta võistkonna arvestussegi kuulub tiime, mis mehitatud kohalikega. Nimekirjas on Eesti motokrossi rahvuskoondis, kes Rahvuste krossil pälvis neljanda koha. Tiimi kuulusid Tanel Leok, Priit Rätsep ja Pärnu motoklubi krossiäss Harri Kullas.

Rahvuste motokrossi vägeva, neljanda koha kätte võidelnud Eesti tiim: Tanel Leok (vasakult), Priit Rätsep ja Harri Kullas.
Rahvuste motokrossi vägeva, neljanda koha kätte võidelnud Eesti tiim: Tanel Leok (vasakult), Priit Rätsep ja Harri Kullas. Foto: Team Estonia Mxon

Aasta tiimiks pürib ORC-klassi avamerejahtide maailmameistrivõistlustel esikoha teeninud ja Pärnu jahtklubi lipu all purjetav Sugar 3, mille kapten on Ott Kikkas, kelle meeskonda kuulusid pärnakad Marjaliisa Umb ja Karl-Robert Trink, saarlane Siim Ots ning itaallased Sandro Montefusco, Paolo Montefusco, Matteo Polli, Maurizio Loberto ja Paolo Bucciarelli.

Marjaliisa Umb ja Karl-Robert Trink (vasakul).
Marjaliisa Umb ja Karl-Robert Trink (vasakul). Foto: Tiit Aunaste

Nimistust leiab nii Eesti meeste- kui naiste võrkpallikoondise, kes madistasid tänavu EMil. Rahvuskoondisse kuulusid kohalikest Julija Mõnnakmäe, Hanna Pajula, Markkus Keel, Renee Teppan, Andrus Raadik ja Pärnu tiimis palliv Silver Maar.

Meeste võrkpallikoondis.
Meeste võrkpallikoondis. Foto: Mihkel Maripuu

Võistkondadest pürivad autasule veel 3x3 korvpallinaiskond, kurlingu segapaar, rallipaar Tänak-Järveoja ja rogaini meeskond.

EOK presidendi Urmas Sõõrumaa hinnangul on lõppev spordiaasta olnud erakordne ja jätnud ajalukku suured jäljed. “Meie sportlased on rahvusvahelistelt tiitlivõistlustelt tänavu võitnud 159 medalit 32 spordialalt. Iga medalivõidu taga on sportlase, tema treeneri ja tugimeeskonna pikk ja pühendunud töö. Usun, et konkurents aasta sportlase tiitlile kujuneb pingeliseks ja kindlaid võitjaid ennustada on keeruline,” arvas Sõõrumaa.

Aasta mees-, naissportlane, võistkond ja treener selguvad rahvahääletuse, spordiajakirjanike ja spordialaliitude hääletustulemuste liitmisel. Võrdsete lõplike punktide korral pälvib tiitli spordiajakirjanike hääletusvoorus parema koha saavutanud sportlane. Samuti valitakse aasta noorsportlane, kes selgitatakse välja spordiajakirjanike ja -organisatsioonide hääletustulemuste põhjal. 

Lemmikute poolt saate hääletada 20. detsembrini. Laureaadid kuulutatakse välja 4. jaanuari galaõhtul “Spordiaasta tähed 2019”.

Mullu valiti aasta meessportlaseks odaviskaja Magnus Kirt, aasta naissportlaseks kiiruisutaja Saskia Alusalu, aasta võistkonnaks rallipaar Ott Tänak - Martin Järveoja ning aasta treeneriks Eesti meeste võrkpallikoondise treener Gheorghe Creţu. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles