Väliskülalised noppisid Pärnu Päikese koolist hulga ideid

Pärnu Postimees
Copy
Pärnu Päikese koolis olid külas õpetajad Lätist, Slovakkiast ja Makedooniast.
Pärnu Päikese koolis olid külas õpetajad Lätist, Slovakkiast ja Makedooniast. Foto: Erakogu

Läinud nädalal väisasid Pärnu Päikese kooli Erasmus+ projekti käigus õpetajad Lätist, Slovakkiast ja Makedooniast. “Külalised said meie koolist palju uusi mõtteid,” jäi rahvusvahelise projekti juht ja Päikese kooli klassiõpetaja Raili Hiiesalu rahule.

Kolme riigi 12 õpetajat osalesid Päikese kooli tundides ja töötubades ning kuulasid alternatiivkommunikatsiooni esitlust. Õpilastele pakkus külaliste kohalolek elevust ja rõõmu.

Päevakavva mahtusid tavapäraste õppetundide kõrval hommikujooga, toiduvalmistamine, tund teraapiakoeraga, erivajadustega õpilastele sobivate äppide ja programmeeritavate Bee-Boti minirobotite töötuba.

“Külalised ei olnud varem näinud liikuvaid mesilasekujulisi miniroboteid, mis arendavad näiteks lapse loogilist mõtlemist ja eneseväljendusoskusi,” märkis Hiiesalu, kelle sõnutsi sattusid väliskülalised Bee-Botidest eriti suurde vaimustusse. Päikese koolis on õpilaste kasutuses kuus niisugust seadeldist.

Veel väisati Pärnumaa laste ja noorte vaimse tervise keskust, kus maakondlik juhtumikorraldaja Kristjan Õunapuu ja rehabilitatsioonispetsialist Epp Jürisson rääkisid oma osakondade tööst. Tekkis palju küsimusi rahastuse, spetsialistide arvu ja teenuste sisu kohta. “Keskuse ringkäigul jäid külalistele silma turvameetmed uste avamisel ja lai valik töövahendeid spetsialiste kabinettides,” nimetas Hiiesalu. “Uues majaosas asuv keskus jättis õpetajatele hea mulje.”

Hiiesalu sõnade kohaselt olid need neli päeva väga tihedad ja emotsioonirohked. “Külaliste kiidusõnad panid unustama töö, mida rahvusvahelise projekti vedamine nõuab,” nentis pedagoog, kes ühtlasi on projekti koordineerija.

Kuid enesetäiendamine on õpetajatele väga tarvilik. “Kõigis projekti neljas koolis õpivad erituge vajavad õpilased ja nende koolide õpetajad tundsid vajadust vahetada kogemusi ja laiendada silmaringi õpilaste katsumusi pakkuva käitumise ennetamise suhtes,” sõnastas Hiiesalu projekti loomise mõtte.

Sel korral kandis võõrustaja rolli Pärnu kool. Projekt kestab aga pea kaks aastat ja järgmisel korral sõidavad neli Päikese kooli õpetajat Slovakkiasse tutvuma kohaliku erivajadustega laste kooliga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles