Galerii: klaasikunstnikest õed näitavad oma loomingut kõrvuti esimest korda

Pärnu Postimees
Copy

Kilingi-Nõmmest pärit õdesid Maret ja Tiina Saraput ühendab peale peresidemete materjal: klaas. Eile Pärnu linnagaleriis kunstnike majas avatud näitusel “Seotud” esitlevad klaasikunstnikud oma loomingut samas ruumis aga esimest korda.

Pärnusse toodud väljapanekul muutub kahe naise kunst siduvaks ja seotavaks, ulatades käe ja kompides endast väljaspool olevat maailma ja kinnitudes selle külge. Nii näeb galeriis keskpunktis klaasi kõrval muidki kunstivorme ja materjale.

Tiina Sarapu (sünd 1971) loomingus tuleb esile klaasi võimekus ja võimetus piirata ja piiritleda. Kunstnik mängib samal ajal võimalusega näidata ja varjata.

Ka Maret Sarapu (sünd 1978) teosed varjavad ja peidavad, kuid peamiselt iseennast. Ühest küljest on nad pilkupüüdvad ja sihilikult kaunid. Ent see ei tähenda, et teosed on silmaga kergesti haaratavad.

Ühisnäitusel jääb õhku küsimus: kas on võimalik korraga näha ja mitte näha, seistes silmitsi tuntu ja tundmatu ning detaili ja tervikuga?

Pärnumaalt pärit õed on lõpetanud Eesti kunstiakadeemia klaasikunsti osakonna. Vanem neist töötas koolis õppejõuna üle 20 aasta. Praegu tegutsevad naised vabakutselisena, jagades Tallinnas stuudiot.

Mõlema töid on tunnustatud Eestis ja võõrsil. Õdede loomingut leiab era- ja avalikest kogudest, sealhulgas Eesti tarbekunsti- ja disainimuuseumist.

Õed Sarapud kuuluvad Eesti klaasikunstnike ühendusse, Eesti kunstnike liitu ja Tallinna rakenduskunsti triennaali ühendusse.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles