Kiusamise karussell – sõit vastu tahtmist

Kati Saagim
Copy
Kiusamise ohvriks langevad sotsiaalnõustaja Kristiin Neimani sõnul tavaliselt need, kes erinevad kaaslastest välimuselt, käitumiselt, loomult või muude omaduste poolest.
Kiusamise ohvriks langevad sotsiaalnõustaja Kristiin Neimani sõnul tavaliselt need, kes erinevad kaaslastest välimuselt, käitumiselt, loomult või muude omaduste poolest. Foto: Andres Adamson

Iga viies koolilaps kannatab kiusamise all ja iga kümnes laps on ise kiusaja, see selgus mõne aasta eest tehtud uuringust. Et statistika ei valeta, kinnitab selle loo kirjutamise eel esitatud üleskutse, leidmaks inimesi, kes kiusamisega kokku puutunud. Ühe õhtu jooksul reageeris kümneid inimesi.

Kiusamine on tänapäeval tunduvalt laialdasem kui aastaid tagasi, sest see on kolinud ka internetti ja mängudesse,” tõdes koolipsühholoog Siim Schvede.

Schvede jutu järgi erineb kiusamine kooliastmeti: algklassides alles õpitakse väärtusi ega tehta vahet tögamisel ja kiusul. “Põhikoolis on tegevus üldjuhul sihipärasem ja teadlikum,” sõnas psühholoog.

Seljatamaks kiusumure õppeasutustes, on ellu kutsutud KiVa programm. Selle abil õpitakse vaenamist ennetama, sellega tegelema ja probleemi analüüsima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles