Soovitusi suureks söömispühaks

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jõulud ja aastavahetus on eestlastele olnud pühad, mis seostuvad koduse olemise ja toitudest lookas lauaga. “Süüakse tõesti palju ja enamasti rohkem, kui vaja,” tõdes Keha ja Meele teraapiakeskuse nõustaja-psühhoterapeut Aili Tamming.

Selleks, et end pühade ajal meeldivamalt tunda ja liigsöömise pärast enda peale mitte pahaseks saada, tuleks meelde jätta paar asja.

“Lepi endaga teadlikult kokku, et naudid pühadeaega täiega! Nii saad endale süümepiinadeta lubada just seda, mida tahad, ja palju soovid,” soovitas Tamming.

Teine nõuanne on pühadeaja määratlus. “Näiteks minu pühad kestavad 17. detsembrist 3. jaanuarini,” tõi naine näite. Nii teab ta, et sel ajal võtab ta kõike rahulikumalt ega riidle endaga. Kui pühad läbi, tuleks oma söömis-, liikumis- ja muud harjumused viia tagasi pühade-eelsesse rütmi.

“Kui sul on paha olla, teadvusta, kas tegu on emotsionaalse või füsioloogilise kehva enesetundega. Emotsionaalse osaga saad tegelda, muutes oma mõtteid ja suhtumist, võttes asju nii, nagu need on,” õpetas psühhoterapeut.

Füsioloogiline pahaolek nõuab teistsuguseid meetmeid. Kasuks tulevad liikumine, teadlik toiduainete kombineerimine või toitainetega kehva enesetunde tasakaalustamine. (Naine24)

Nõuanded

* Enne rasvase ja praetud toitu söömist on kasulik süüa ananassi, apelsini, greipi, jõhvikaid, maasikaid, musti sõstraid, sidrunit ja toorest hapukapsast.

* Mäluge toitu kauem. Süljes on seedimisele vajalikke ensüüme, mis hõlbustavad seedeprotsessi. Ideaalis peaksime mäluma ühte suutäit kuni 36 korda. Kui saaksime hakkama 10–15 korraga, oleks juba päris hea.

* Kasulik on juua keefirit või punast veini, sest need sisaldavad vajalikke seedimist soodustavaid aineid.

* Teadke, et täiskõhutunne jõuab pärale hiljem ehk umbes 15 minutit pärast söömist.

* Pidage söömise ajal pause, et keha saaks puhata ja teha ruumi uuele toidukogusele.

* Kõhugaase tekitavad oad-herned, pea-, spargel-, lill- ja rooskapsas, sibulad, banaanid, aprikoosid, redised. Kasulik on juua hapupiima või süüa jogurtit, sest need tasakaalustavad soolestikubaktereid ja vähendavad gaaside teket.

* Viinamarjad ja arbuus aitavad kõik liigse organismist välja uhada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles