Kultuurkapital jagab täna kultuuripreemiaid

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vello Paluoja portreteerib meie kultuuriajalugu.
Vello Paluoja portreteerib meie kultuuriajalugu. Foto: Urmas Luik

Täna õhtul hotellis Strand Pärnumaa kultuuri- ja sporditegijate aastalõpugalaõhtul “Tähesära 2011” annab Eesti kultuurkapitali Pärnumaa ekspertgrupp üle kaks kultuuri aastapreemiat ja kultuuripärli preemia, mille tänavu pälvib kunstnik Vello Paluoja.

Kultuuripärli auhinna saab Paluoja panuse eest Pärnu linna ja maakonna kultuuriellu. Kunstnik on alustanud Eesti Vabariigi 100. aastapäevale pühendatud portreede sarja “Inimesi Eesti kultuuriloos” ja jäädvustanud avalikkusele vähe eksponeeritud isikuid, esijoones Pärnumaaga seotud inimesi. Portreteeritavate valik on olnud väga asjatundlik ja pastellmaalid valminud kõrgel professionaalsel tasemel.

Sarja “Inimesed Eesti kultuuriloos” alustas Paluoja 2009. aastal, valminud on 34 tööd. Pärnu Kuninga tänava põhikoolis on püsiekspositsioonina avatud kunstniku 25 tööst koosnev portreede sari “Inimesi Pärnu ajaloost”.

Sindi gümnaasiumis on kujunemas Paluoja teostuses kuulsate vilistlaste sari, samuti on mees kujundanud Pärnu linnakodaniku maja stendid.

Kultuurkapitali Pärnumaa ekspertgrupi aastapreemia kui kultuuritegija 2011 pälvib koorijuht Toomas Voll arvukate tegemiste eest Pärnu kultuuri- ja muusikamaastikul sel aastal. Märtsis tähistas tema juhitav kollektiiv Argentum Vox 15. aastapäeva suurejoonelise kontserdiga Pärnu kontserdimajas. Volli korraldada oli sel aastal Eesti Vabariigi aastapäeva pidulik kontsert kohalikus kontserdimajas.

XI noorte laulu- ja tantsupeo “Maa ja ilm” ettelaulmisel omistati Volli neidudekoorile Argentum Vox I kategooria ja maksimumpunktid ning lastekoorile Pärnu Piigad samuti I kategooria. 8. mail oli tema lavastatud-korraldatud emotsionaalne emadepäeva galakontsert, kus astusid üles Pärnu linna huvihariduse ja -tegevuse paremad eri valdkondadest, sealhulgas Volli enda kollektiivid.

Voll oli Pärnu linna aastapäeva puhul 5. juunil korraldatud kontserdi „Pärnu laulude päev“ initsiaatoreid ja kunstilisi juhte. Noorte laulu- ja tantsupeol juhatas ta liigijuhina Tallinnas lauluväljakul neidudekoore.

Samuti oli koorijuht Pärnus toimunud rahvusvahelise koorifestivali “Europa Cantat junior 6” avatud laulmiste juht, Vallikäärus 9. juulil aset leidnud koorifestivali ja UNICEFi sinise nädala avatseremoonia lavastaja. Septembris võitis Volli ansambel Viisipidajannad Barcelonas rahvusvahelisel koorikonkursil “Europe and it’s Songs” kuldmedali.

2011. aasta kultuurisündmuse preemia saab Pärnu veefestival “Watergate”. Veefestivali korraldab OÜ Pärnu Festivalid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles