Silja Saar: Peame valjul häälel rääkima pensionist (3)

Silja Saar
, MTÜ Pensionikogujate Ühenduse ­juhatuse liige
Copy
Need pensionärid, kes saavad lisaraha mõnest sambast, teavad, et seegi pisku ei muuda pensioni elamisväärseks, kuna meie elatusraha on liiga väike.
Need pensionärid, kes saavad lisaraha mõnest sambast, teavad, et seegi pisku ei muuda pensioni elamisväärseks, kuna meie elatusraha on liiga väike. Foto: Ants Liigus

Eesti valitsus on asunud otsustuskindlalt lahti muukima Eestis kehtiva pensionisüsteemi aluspõhimõtteid. Kahjuks teeb ta seda mõtlemata ja kiirustades. On põhjust kahelda, et selle reformi eesmärk on Eesti kodanike tegelik ja pikaajaline kasu. Või vähemalt ei ole pikaajalise mõju peale ülearu palju mõeldud.

Valitsuse pensionireformi plaani on kritiseerinud riigikontroll, pensionisüsteemi hästi tundvad praktikud ja akadeemikud, Eesti Pank, rahvusvaheline valuutafond, juristid, paljud majandusajakirjanikud. Kuid see kõik on läinud justkui kurtidele kõrvadele. Valitsus liigub vankumatult edasi vaatamata riskidele, millele asjatundjad on tähelepanu juhtinud.

Millised on tagajärjed, kui pensionireform viiakse ellu sellisena nagu valitsusel kavas? Mis tunne oleks ja kuidas reageeriksite, kui antaks teada, et järgmisest kuust peate oma 1000euroselt sissetulekult maksudeks tasuma 200 euro asemel 400? Kui me praegu ei räägiks pensionireformist, vaid maksutõustust, oleks sellel lool ju hoopis teine sisu?

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles