Pärnu raekoda tähistab 100. aastapäeva

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu raekoda.
Pärnu raekoda. Foto: Henn Soodla

Homme, 30. detsembril tähistatakse Pärnu raekoja 100. aastapäeva. 

Majas toimuvad ringkäigud kell 13 ja 15. Huvitavaid fakte ja sündmusi maja ajaloost vahendab linnakodaniku maja perenaine Hilja Treuberg, teatas Pärnu linnavalitsuse pressiesindaja.

Linnakodanikke võtab vastu volikogu esimees Vahur Mäe.

Avatud on linnagalerii. Klaveril musitseerib Mariin Gill.

Raekoda on külalistele avatud 12-17.

Pärnu ajalooline raekoja hoone koosneb kahest osast: Uue tänava äärne klassitsistlikus stiilis, algselt kaupmees Harderi elamuks ehitatud hoonest ning 1911. aastal valminud juurdeehitusest volikogu saaliga.

Vene linnaseaduse laienemisega siinseile aladele kaotati senise kohaliku omavalitsusorganina raad, selle asemel sai linnakodanike esindajaks laiapõhjalisem linnaduuma ehk linnavolikogu. Et suurearvuline volikogu vajas kooskäimiseks avaramaid ruume, otsustati energilise linnapea Oskar Brackmanni eestvõttel ehitada raekojale juurdeehitus. Oma esimese istungi pidas linnavolikogu uues saalis 27. juunil 1911.

Raekoja juugendstiilis juurdeehitus (arhitekt W. Bocksloff) on imposantne, kuid üldjooniselt lihtne ja rahulik hoone. Suurepärase akustikaga saal on juba aastakümneid kasutusel kontsertsaalina.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles