Kuidas panustad maailma jätkusuutlikkusse?

Katrin Veek
Copy
Noortele on südamelähedane asjade ja riiete taaskasutus.
Noortele on südamelähedane asjade ja riiete taaskasutus. Foto: Marko Saarm

Mida arvavad õpilased kliimamuutusest ja kuidas panustavad noored ise maailma jätkusuutlikkusse? Uurisime seda Lihula gümnaasiumis.

  • 11. klassi õpilase Lii Urbi arvates mõjutab kliimamuutus tema elu – kõike, mida näeb ja tunneb. Lii leiab, et looduse hoidmine algab väikestest tegudest, mis igaühele jõukohased: plastpudelite taaskasutamine, omaenda pudeli kaasaskandmine, oma kotiga poodi minemine, prügi viskamine prügikasti, vee kokkuhoidmine nõude või hammaste pesemise ajal.
  • 10. klassi õpilane Marten Põld nõustub, et kliimamuutus on oluline teema ja vajaks meie kõigi tähelepanu. “See on ikkagi maailm, mille jätame järgmistele põlvkondadele, ja kliimamuutusest mitteväljategemine näitab selgelt ükskõiksust nii meie planeedi kui järelkasvu suhtes,” avaldas ta arvamust. Marten näitab loodusest hoolimist prügi panemisega prügikasti, olgu see tema enda või tee äärest leitud praht, ja soovitab sama teha igaühel.
  • Küsimusele “Kas sulle on kliimamuutuse teema tähtis?” vastas abiturient Hanna Malk: “Muidugi on tähtis, sest kui muutub kliima, muutub ka maailm. Kõige aluseks Maal on kliima.” Hanna pole oma õpingutes teinud valikut loodusteaduste kasuks ega tea või tee kõike võimalikku, et loodust hoida, kuid püüab sellest hoolimata kasvatada perega palju toitu kodus, hoida korras metsa, sortida prügi, korraldada talguid ja neis osaleda, viia pudelid taaraautomaati, kompostida, hoida kokku elektrit ja vett. Samuti on 12. klassi õpilasele südamelähedane taaskasutus: neiu leiab, et pole mõtet riideid ega pakendeid minema visata, kui neid saab kasutada keegi teine.
  • 12. klassi õpilase Birgit Mikkuse arvates mõjutab kliimamuutus meid kõiki. “Kui juba praegu ennustavad teadlased, et ainult mõne aastaga kaob võimalus maailma või pigem maal elavaid organisme päästa, peaks see igaüht huvitama,” pani Birgit inimestele südamele. “Maa ise paraneb pärast inimeste kadumist, kuid ma tahaks, et ka järgnevad põlved näeksid seda, mida meie praegu, ja et inimkond ei sureks välja.” Ise on Birgit väga hoolas prügi sortima, katsub elektrit säästa ja vett mitte raisata, eelistab korduvkasutatavaid joogitopse ja poekotte.
  • 11. klassis õppiv Kevin Reidar Bachaus tunnistab, et on loodusega väga lähedane ja paljude loodussündmuste hilinemine tekitab muret. “Näiteks lindude ränne või temperatuuri mittelangemine sügisel,” täpsustas ta. Kevin Reidar on looduse jätkusuutlikkuse nimel samuti hakanud rohkem kasutama kauem vastupidavaid asju, kilekotid või ühekorrapakendid on talle minevik.
  • Sügisel 10. klassi alustanud Kardo Roosma arvates võib kliimamuutus muuta ökosüsteemi jäädavalt ja mõjutada inimeste tulevikku. Looduse hoidmiseks säästab noormees ressursse ja eelistab taaskasutatavat materjali.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles