Algas maalilise Tolkuse raba taastamine

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Tolkuse rabas algasid veerežiimi taastamistööd.
Tolkuse rabas algasid veerežiimi taastamistööd. Foto: Mailiis Ollino

Tolkuse raba laiub Häädemeeste vallas Luitemaa looduskaitsealal 55 000 hektaril, millest kuuendikul algas riigimetsa majandamise keskuse (RMK) tellimusel veerežiimi taastamine. Peatöövõtja on Tõrva valla firma AS Valmap Grupp ja tähtaeg tuleva aasta november. Aastapäevad vältavale tööle kulub hinnanguliselt 340 000 eurot.

RMK looduskaitseosakonna looduskaitse spetsialist Priit Voolaid arvas, et küllap on kohalikud ja külastajad märganud taastmistööde tegijaid, sest kraavide sulgemisega alustasid nad Tolkuse rabas Eesti enim külastatava matkaraja naabruses.

“Taastamistöödega kaotame või leevendame eri perioodil rajatud kuivendussüsteemide mõju sookooslustele,” selgitas Voolaid töö eesmärki. “Paranema peaks raba seisund nii lagedamas osas kui tunduvalt halvemas seisundis siirde- ja madalsoodes. Tolkuse kirdenurgas peaks vanade põllukraavide sulgemisega uuesti käima minema soostumisega seotud turba akumuleerumise protsessid.”

Voolaid mainis, et keerulisim katsumus on ilmselt kohalike kõnepruugis kalakraavi väljavoolu tõkestamine paisudega. Selle tulemusena näeb tulevikus suuri vanu jäänuklaukaid taas vabaveelisena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles