Kalev Vilgats: Soojeneme edasi

Kalev Vilgats
, Pärnu Postimehe arvamustoimetaja
Copy
Kliimakonverents Madridis ei kukkunud päris läbi, kuid jäi suur- ja väikeriikide vastuolude tõttu kesise tulemusega.
Kliimakonverents Madridis ei kukkunud päris läbi, kuid jäi suur- ja väikeriikide vastuolude tõttu kesise tulemusega. Foto: Sergio Perez

Millist tulemust võikski oodata kahenädalaselt jututoalt, kus osalevad pea kõik ÜRO liikmesriigid? Jälgisin Madridi kliimakonverentsi, kuigi arusaadavalt pakkusid siin kandis rohkem huvi valimised Ühendkuningriigis, mis lõplikult tsementisid brittide lahkumise Euroopa Liidust.

2. detsembril alanud kliimakonverents ei tõotanud tulemust, sest kokku põrkasid keskkonda saastavate suurriikide ja keskkonnamuutuste all kannatavate väikeriikide huvid. Vahepeal veel teised, kes saavad aru, et kliima soojenemine pole hea, kuid ei saa majandusliku käekäigu tõttu teha liiga äkilisi liigutusi.

Laupäeval lipsas uudistesse juba sõnum, et kliimakõnelused on läbikukkumise äärel. Pühapäeval need lõppesid, kuid äärmiselt kesise tulemiga. Vaja on kiiremaid samme ja riikide kliimakavad tuleb viia kooskõlla Pariisi kokkuleppega. Peamine ehk kasvuhoonegaaside kvoodi kaubanduse reeglid jäid kokku leppimata. Lepe tuleb saavutada järgmisel aastal Glasgow’s. Seni soojeneme edasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles