Pudelitest kuused ja prügimäeteater: Kaluriküla rahvas peab jõule loodust hoides

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy

Lindi kaluriküla laste tänavused jõulud tulevad “prügimäel”, sest nende jõulupuugi valmis tühjast taarast.

Lindi küla rahvas etendab homme lasteaias-algkoolis-rahvamajas esimest täispikka “meie oma” teatritükki, milles ligemale tunni jooksul seiklevad-avastavad-kurvastavad-rõõmustavad prügimäel elavad loomad ja linnud. “Kui väikeses Lindi lasteaias-algkoolis midagi ette võetakse, siis ikka südamest ja suurelt. Juba sügise hakul sai ühiselt otsustatud, et tänavuste jõulude kandev idee on loodushoid,” selgitas lapsevanemast lindikas Merle Jantson, kes muusikust kaasa Jaanusega on ühtlasi ettekantava näitemängu teksti ja laulude autor.

Kalurikülas elatakse ju niigi iga päev loodusega kooskõlas ja võimalikult “pisikeste jalajälgedega”, nii pole keskkonnasõbralikkus Lindi rahvale mingi ühekordne kampaania. Kes siis veel kui mitte mereäärsed lapsed peaks teadma, kui oluline on hoitud keskkond ja kui kurjad tagajärjed võivad olla kliimasoojenemisel? Kes siis veel kui külalapsed teavad, mis lõhna-maitse-tundega on need jõulud, mida ei osteta poest, vaid tehakse oma kätega.

Nii ehivadki Lindi kooli ja lasteaeda tänavu vaid taaskasutusmaterjalist jõulukaunistused – käiku on läinud nii vanapaber, konservikarbikaaned kui kalavõrgud. Jõulukuuseks on saanud vanad luuad, WC-paberi rulli südamikud ja munakarbid. Kooli saalis seisab aga kahemeetrine imeilus jõulupuu, mis tehtud ainult plastpudelitest.

Lindi lasteaia-algkooli saali kaunistab tänavu pudelitest jõulupuu.
Lindi lasteaia-algkooli saali kaunistab tänavu pudelitest jõulupuu. Foto: Erakogu

Keskkonna- ja üksteisehoiust ning isetegemisrõõmust kõnelev laulude ja tantsudega näitemäng “Jõulud? Jõulud?” on Lindi lasteaia-algkooli pere tänavujõulune suur töö ja rõõm. Lavale on aidanud loo seada Ene Säde.

Nii lava peal, ees ja taga löövad kaasa kõik lasteaia-algkooli inimesed: õpetajatest kõige pisemate lasteaialasteni. Dekoratsioonid, rekvisiidid, kostüümid on kõik valminud taaskasutust ja isetegemist väärtustades.

Oma jõuluteatrisse ootab kaluriküla rahvas kõiki, keda lõbusad lavalood köidavad ja kes jõule just ise teha armastavad. Etendus algab kell 16.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles