Katrin Alamaa-Aas: Ketiapteekide äkksulgemisega langesid maskid

Copy
55 apteegi tööseisak üle Eesti oli ootamatu nii apteekritele kui patsientidele, kel ei õnnestunud vajalikku rohtu osta.
55 apteegi tööseisak üle Eesti oli ootamatu nii apteekritele kui patsientidele, kel ei õnnestunud vajalikku rohtu osta. Foto: Sander Ilvest

Paar tundi pärast ketiapteekide äkksulgemist sain ma proviisorite koja esindajana mitu telefonikõnet. Helistajateks ketiapteekides töötavad proviisorid. Nad olid segaduses, sest tööandja näitas oma võimu, sundides neid rikkuma antud vannet lähtuda ikka ja alati patsientide tervisest.

Eesti proviisorkonnas on käinud aastaid vaidlus, kas apteegisüsteem peaks toetuma proviisor- või ketiapteekidele. Õigemini vaidlevad proviisorid, proviisoritest omanikud ja ketiapteekide omanikud. Apteegireformiga valiti 2015. aastal proviisorapteekide suund, kuid ketiapteekide omanikud pole kunagi sellega leppinud ja on kogu aeg püüdnud otsust tagasi pöörata.

Reformi põhiargument on olnud hoida apteegis otsustusõigus erialainimeste ehk proviisorite käes. Sealt tuleneb ravimite jae- ja hulgimüügi teineteisest lahutamine ning apteekide proviisoromandi nõue. Ketiapteekide omanikud on alati siira näoga rääkinud, et proviisorid on oma otsustes vabad. Seda vabadust nägimegi läinud kolmapäeval. Seda ei ole. Maskid langesid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles