Anna Raudkatsi tantsuselts: seltskond, kellega võib luurele minna

Laura Vadam
, kultuuriajakirjanik
Copy
Anna Raudkatsi tantsuselts jõudis tantsupeoks valmistumise kõrvalt anda välja Ullo Toomi “Eesti rahvatantsude” kordustrüki.
Anna Raudkatsi tantsuselts jõudis tantsupeoks valmistumise kõrvalt anda välja Ullo Toomi “Eesti rahvatantsude” kordustrüki. Foto: Laura Vadam

Paljude Eesti perede raamaturiiulist leiab meie rahvuseepose “Kalevipoeg”. On ju tegemist kohustusliku kirjandusega. Aga kas kõik on selle läbi lugenud? Ei tea. Mõni raamat on reliikvia, mis kannab kogukonnas piiblilaadset rolli ja peab riiulis olema.

Nii on ka Ullo Toomi 1953. aastal ilmunud raamatuga “Eesti rahvatantsud”, mida rahvakultuuris loetakse tõepoolest omamoodi piibliks, ja mille kordustrüki väljaandmise võttis enda kanda meie kandis tegutsev Anna Raudkatsi tantsuselts (ARTS).

Toomi teos oli näpus neil, kes siit sõja eest põgenesid. Näiteks Ameerikas Portlandis elaval 90. eluaastates Lehti Merilol, kes tänavusel peolgi osales, abiks tugiraam. “Kui Eesti kogukond välismaal kogunes, õpiti tantse just selle järgi. Selle ühe ja ainsa kapsa järgi,“ mäletab suvist vestlust Meriloga ARTSi tantsija Sigrid Landing.

“See on põlvest põlve edasiandmise asi. Ja üks põhjusi, miks võtsime selle oma südameasjaks,” lisas tantsuseltsi liige Kaire Mertsin. Esimest väljaannet leida ja soetada pole sugugi lihtne. ARTSi juhendaja Roland Landing, kes end rahvatantsujuhtide koolis täiendab, otsis seda niisamuti. “Aga see raamat tuleb sulle ajalooga. Puhast ja heas seisus varianti on keeruline leida,” nentis Landing. “Kui lõpuks raamatu leiad, on seal juba neli eri pühendust sees,” naljatas tantsija Marko Mertsin.

Tantsupeoks valmistumine on iseenesest aeganõudev ja väsitav, ent raamatu väljaandmise risk sai võetud ja tasus end ära. “Nagunii tuli sellele raamatule kunagi kordustrükk teha,” tõdes Mertsin. Juhendaja sõnutsi oli see idee tantsujuhtide peas keerelnud aastaid. Jutuks see jäigi. “Hea küll, teeme siis ise ära!” võttis selts vastu otsuse.

Kui juulis Kalevi staadionil all peoks valmistuti, ei saanud pausidelgi jalgu seinale visata. Tantsijad veetsid kogu vaba aja tantsupeomuuseumi telgis, tutvustades pidulistele trükisooja tantsupiiblit.

“Meie rühmas on aktiivsed ja ettevõtlikud inimesed, kes näevad suuremat pilti ja väärtust,” kiitis tantsija Kaire Mertsin, kelle jutu järgi sai ligemale 18 000eurone projekt teoks suuresti tänu seltsiliikmetele. “Meil on seltskond, kellega võib luurele minna!”

Teo eest ulatas Eesti rahvatantsu ja rahvamuusika selts ARTSile detsembri alguses aasta teo lokulaua.

Saavutusrohkele aastale pannakse pidulik punkt tänasel tantsuetendusel Pernova loodusmaja valguspromenaadil, kus vaadatakse tagasi ja mõeldakse edasi. Kell 18 algavas kavas edastavad oma aastalõputervituse ka Teet Killingu tantsupoisid rühmast Hallid Sõnnid.

Teo eest ulatas Eesti rahvatantsu ja rahvamuusika selts ARSile detsembri alguses aasta teo lokulaua.
Teo eest ulatas Eesti rahvatantsu ja rahvamuusika selts ARSile detsembri alguses aasta teo lokulaua. Foto: Laura Vadam
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles