Tühja ei tohi paugutada

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

“Ei!” tuleb Ruf Eesti ASi poolt Pärnu Port Arturi kaubanduskeskusesse üles seatud raketibaasi müüja Sirje Tõnnuselt kiire vastus küsimusele, kas tal pauguteid on pakkuda. “Need on keelatud.”

Tõepoolest, vastavalt seadusele on keelatud nii paugutite jaemüük kui nende kasutamine. Aga mis ikkagi on keelualune pauguti?

Lõhkematerjali seadus ütleb: pauguti on teravaid kilde mitteandvasse mittemetallist kesta paigutatud pürotehniline toode, mis laengu süttimisel tekitab peamiselt heliefekti (paugu).

Ometi on Tõnnust ümbritsevad vitriinid ja riiulidki täidetud kõikvõimalikus suuruses paukuvate, piiksuvate, vilisevate ja pragisevate torbikute-torukestega. Kõik need tekitavad heliefekti ega ole metallist kestas.

Tõnnuse kinnitusel ei ole neist siiski ükski pauguti. “Pauguti teeb ainult pauku, neil pole mingit efekti kõrval,” andis ta vastuse mõistatusele “Mis see on: pauku teeb, aga pauguti ei ole?”.

Seadus ütleb selle kohta, et müüa võib I, II, T1 ja P1 kategooria pürotehnilisi tooteid. Ehk lahtiseletatult väga madala või madala ohutasemega, minimaalse või madala müratasemega ilutulestikutooteid.

Ent kui valikus on kas minimaalne või madal müratase, valivad poisikesed, kui vanus ja rahakott lubab, Tõnnuse kinnitusel alati need kärarikkamad ehk madala müratasemega põrgumasinad. “Poisid tahavad paugutada ja kuidagi nad ikka saavad, vile ja pauk või siis liblikas läheb lendu pauguga,” nentis ta, et poisid jäävad poisteks. Olgu riigikord ja seadus milline tahes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles