Haigla üleskutse: alustage aastat heateoga

Kati Saagim
Copy
Pärnu haigla kutsub inimesi üles alustama aastat heateoga. 
Pärnu haigla kutsub inimesi üles alustama aastat heateoga. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Neljapäeval ootab Pärnu haigla veretalitus kõiki heategijaid aasta esimesele doonoripäevale.

Doonoriks sobib terve ja puhanud inimene, kes kaalub vähemalt 50 kilogrammi ja on 18-65aastane. Peale selle peab vereloovutaja olema Eesti Vabariigi kodanik või olema riigis elamisloa alusel elanud üle aasta.

Oodatud on nii uued kui ka püsidoonorid.

Esimest korda verd loovutama minnes tuleks arvestada sellega, et kogu protseduur võtab aega vähemalt 30–45minutit. 

Verekeskus julgustab doonoreid verd annetama regulaarselt, kolm-neli korda aastas. Minimaalne kahe vereloovutamise vaheline aeg peab olema 60 päeva, naistel soovituslikult 90 päeva.

Iga vereloovutus aitab vähemalt kolme patsienti. Doonorite verd kasutatakse rasketel operatsioonidel ja sünnitustel, patsientide raviks verejooksu, raske trauma, aneemia, leukeemia, vähi- ja maksahaiguste, põletuste ning paljude muude haiguste puhul. Doonorivere toel on võimalikud paljud plaanilised operatsioonid, mida muidu liiga suure verekaotuse kartuses ei saaks sooritada.

Verd saab anda 11–17 Metsa 1. Iga doonor saab heateo eest üllatusegi.

Vereloovutuseks valmistumine

Selleks, et vereloovutus oleks ohutu nii doonori kui patsiendi tervisele, hinnake põhjalikult oma tervislikku seisundit enne, kui tulete verd andma. Vähimagi kahtluse korral konsulteerige veretalituse töötajaga.

Vereloovutusele eelnevatel päevadel tuleb tarbida rohkesti mahla või vett ning süüa väherasvast toitu. Sobivaim aeg anda verd on paar-kolm tundi peale söömist. Suitsetada ei tohi paar tundi enne vereloovutust, sest verre sattunud nikotiini mürgine toime ohustab haigeid, eriti lapsi.

Andmed: Pärnu haigla

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles