Saarde sai kaitseväe harjutusala mõju kompenseerimiseks toetust

Meelis Kalme
Copy
Keskkoolinoored Kikepera harjutusväljakul.
Keskkoolinoored Kikepera harjutusväljakul. Foto: Jaanus Mehikas

Kaitseministeerium teatas, et maksis üheksale harjutusalaga omavalitsusele heade kavatsuste leppest tulenevalt toetust 300 000 eurot. Toetuse saajate sekka kuulub Saarde vald.

Kaitseminister Jüri Luige sõnul on toetuse eesmärk hüvitada mõjupiirkonnas harjutusvälja kasutamisest tekkivat halba mõju.

„Ilma omavalitsuste toe ja koostööta ei oleks meie kaitseväelaste oskused praegusel tasemel. Selle on taganud maastikul toimuv väljaõpe, kus kasutatakse relvi ja muud varustust,“ märkis Luik pressiteate vahendusel.

Minister lisas, et Eestis on riigikaitse kogu ühiskonna asi ja kohalike omavalitsuste piirides harjutusalad on üliolulised meie kaitsevõime tagamisel. „Peame head koostööd kohalike omavalitsustega äärmiselt tähtsaks,“ sõnas ta.

Sügisel sõlmitud heade kavatsuste leppe kohaselt viiakse riigikaitseliste väljaõppealade arendamisega seotud tegevust ellu koostöö ja teavituse tõhustamise vaimus, arvestades ümbritsevat elukeskkonda ja lähtudes vajadusest edendada Eesti Vabariigi esmast kaitsevõimet ja riigikaitselist tegevust.

Lepingu järgi maksab aastatel 2019–2023 kaitseministeerium omavalitsustele iga aasta – seda õppuste tagajärjel tekkinud kahjude kõrvaldamisele lisaks – sihtotstarbelist toetust, mis koosneb kolmekordsest valla piiresse jääva harjutusvälja alade eest makstud 2019. aasta maamaksu summast, millest lahutati juba makstava kohustusliku maamaksu summa.

Peale Saarde said toetust Anija, Kuusalu, Lääne-Harju, Narva-Jõesuu, Rõuge, Saku, Tapa ja Võru omavalitsus, mille territooriumile jäävad kaitseväe keskpolügoon, Soodla, Männiku, Sirgala, Klooga, Kikepera ja Nursipalu harjutusväljad ning Tapa lähiharjutusala.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles