Mati Hool: Võit tundus kindel, kui ühtäkki lõi vesi üle pea

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Mati Hool on maailmas kõige kiiremini jääl purjetanud mees.
Mati Hool on maailmas kõige kiiremini jääl purjetanud mees. Foto: Urmas Luik

End rahvusvahelise jääpurjetamise maailma tippu kelgutanud Mati Hool sai Pärnu jahtklubis isa sabas silgates oma­inimeseks juba allameetrimehena. Kui klubis seda aastakümnetetagust aega Hoolega seoses meenutatakse, ei jää rääkimata lugu, kuidas ta nelja-aastase põnnina talvel jõekaldalt jääauku libises ja oleks peaaegu uppunud. Aga niipea, kui märjad rõivad kuivade vastu vahetati, jooksnud poiss klubi õues rõõmsalt ringi, nagu poleks midagi juhtunudki.

Tunnen Hoolt 1990. aastatest, mistap räägime sinavormis. Tollal oli Hool üks Eesti paremaid jääpurjetajaid, võitnud kõrgeid kohti nii Euroopa kui maailmameistrivõistlustel ning jättis väga toimeka ja energilise mehe mulje. Aastaid hiljem võin kinnitada, et just selline ta ongi: alati kuskile teel, midagi plaanimas, kuhugi sõitmas.

Kas jääpurjetamine harrastusena on rikkurite privileeg?

Kindlasti ei ole, aga mida kõrgemalt sa sel alal lennata tahad, ­seda kulukam see muidugi on. Kõige kallim on kelk, mastid on üsna kallid, aga ka uisuterad. Neid peaks jääpurjetajal olema vähemalt üheksa komplekti. ­Peale selle purjed, riietus.

Aga alustada tuleb algusest ja tasapisi varustust koguneb. Paraneva sõiduoskusega kasvab vajadus parema varustuse järele. Eks sedavõrd kallimaks läheb purjetaja elu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles