Sitked randlased väärtustavad koduküla Kabli lugu

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaks heledat põllukivi ütlevad möödujale, et siit Kabli rannalt lasti 1861. aastal vette Eesti esimene kaugsõidupurjekas, kaptenreeder Mats Granti 200tonnise kandejõuga kaljas.
Kaks heledat põllukivi ütlevad möödujale, et siit Kabli rannalt lasti 1861. aastal vette Eesti esimene kaugsõidupurjekas, kaptenreeder Mats Granti 200tonnise kandejõuga kaljas. Foto: Ants Liigus

Häädemeeste valla suurima, ligemale 300 elanikuga Kabli küla tunnistas MTÜ Pärnumaa Kodukant aasta külaks, sest sealne sitke rannarahvas väärtustab möödanikku ja vaatab tegusalt ajas ettepoole.

“Kui kusagilt tuleb tunnustus, on see meeldiv,” lausus MTÜ Kabli Külaseltsi juhatuse liige Maret Salak, võttes maavalitsuses vastu tänukirja ja austava nimetusega kaasneva meene, poole meetri kõrguse puust meisterdatud küünlajala.

Üheksandat korda valitud Pärnumaa aasta küla laureaadi kohta kirjutatakse esildises, et vaatamata oma merelisele paiknemisele, mida talvel iseloomustab vaikelu ja suvel massiline ülerahvastatus, on Kabli elanikud üksmeelsed ja ühe mütsi all.

Kaptenid ja jaala

Aasta särava lõpetamise varju jääb Eesti purjelaevanduse hällis, nagu Kablit nimetatakse, suurettevõtmisena kodurannal 150 aastat tagasi ehitatud kaugsõidupurjeka Markus meistrite, kangete kaptenite, reederite ja meresõitjate meenutamine, trükiste koostamine, jaala ehitamine.

Jaala on ligi kümne meetri pikkune ja kolme meetri laiune Ruhnu saarelt pärit laevatüüp, millega kaupa müüma-tooma purjetati isegi Rootsi. Kablilaste tellitud alus valmis Tartu lodjakojas, kuid põhirahastaja rangete ettekirjutuste järgi veedab jaala oma esimesed aastad Liivi lahe kaldal museoloogiapargis ja on seal hoolikalt talvekorterisse pakitud.

Kaks massiivset põllukivi nagu puhevil purjed ja mitu madalamat nimeplaatidega maakivi ütlevad Kabli seltsimaja naabruses võõralegi, et siit on läinud veteavarustele ligi 150 purjelaeva.

Rahvuslikes värvides kujundatud Kabli küla lipul, vapil ja logol on keskne sümbol laeva emapuu. Küla hümni sõnades aga öeldakse, et “siit on mindud, süda tulvil kodurõõme, siia tuldud, süda ärevusest hell”.

Kroonika ja saiad

Vana Ikla tee äärde jääva külakoha kaubamärgid on igasuvine muusikasündmus “Päikesloojangu” festival ja pagariäri, kus magus saialõhn ukselt ninna lööb. Pagaritöökoja asutaja ja omanik Helve Vahenõmm on maakonnas tuntud ettevõtja ja selle toodangut kaunistab toote- ja kvaliteedimärk “Pärituult Pärnumaalt”. Pärnumaa ettevõtlus- ja arenduskeskuse väljaantava logo autor on Kablis elav ja töötav tootedisainer Eva Tuuling.

Seltsimaja, raamatukogu, RMK looduskeskuse, rändlinde uuriva linnujaama, noortepargi, grillsöevalmistajate ja paljude muude asutuste-ettevõtete kõrval väärivad tähelepanu ajaloolise külamaastiku säilitamine ning see, kui põhjalikult on talletatud küla lugu läbi aegade. Selle järjepidevuse ja täpsuse eest tuleb olla tänulik kunagise Kabli kooli kauaaegsele juhatajale Malle Alunurmele. Sellel aastal võis ta ajalooraamatusse kirjutada mitu väärikat lehekülge.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles