Arenduskeskus laiendab ettevõtlusinkubaatori tegevust ja korraldab uusi konkursse

Meelis Kalme
Copy
Kuna sel aastal seisab ettevõtlusinkubaatoril ees kolimine, peakski peagi olema võimalik suuremat hulka ettevõtteid toetada.
Kuna sel aastal seisab ettevõtlusinkubaatoril ees kolimine, peakski peagi olema võimalik suuremat hulka ettevõtteid toetada. Foto: Urmas Luik

Riigi tugiteenuste keskus tegi vana aasta viimastel päevadel otsuse eraldada Pärnumaa Arenduskeskuse sihtasutusele ligemale 400 000 eurot projektitoetust maakonnas tööhõive ja ettevõtlikkuse edendamiseks järgmisel kolmel aastal.

​Toetus on mõeldud eelkõige ettevõtluse arenduseks ning noorte ettevõtlikkuse ja ettevõtlusõppe arendamiseks ning selle tegevuses lähtutakse maakondlikusse arengustrateegiasse kirjapandust.

Eeloleval kolmel aastal keskendutakse väikeste ja keskmiste ettevõtete toetamisele.

Arenduskeskuse noorte ettevõtlikkuse ja tööhõive projektijuhi Viivika Vilja sõnutsi korraldataksegi toetuse abil ettevõtjatele muu hulgas koolitusi ja õppereise, kuid mitte ainult. “Väga suur osa läheb meil uuele inkubatsiooniteenusele,” selgitas ta.

Nimelt on suvepealinnas juba aastaid olemas ettevõtlusinkubaator, kuid mis 2019. aasta algusest on e-riigile kohaselt töötanud virtuaalsel kujul. Siiski nähakse vajadust reaalsetegi lahenduste järele.

Inkubaator on seni asunud südalinnas Maarja-Magdaleena gildi ruumides, kus praegu saab tuge kolm ettevõtet. Varasematel aastatel on firmasid olnud kuus. “Kuus tuleneb sellest, et meil ei olnud seal füüsiliselt rohkem ruumi tegutseda,” tõdes Vilja.

Kuna sel aastal seisab ettevõtlusinkubaatoril ees kolimine, peakski seal peagi olema võimalik suuremat hulka ettevõtteid toetada. Nõnda ongi kavas pakkuda enamatele ettevõtlushuvilistele ning alustavatele ja juba tegutsevatele ettevõtetele toetavat keskkonda, kus saaks ettevõtlusega alustada või tooteid ja teenuseid arendada.

Kolmas osa rahastusest läheb maakonna noorte ettevõtlikkuse ja ettevõtlusõppe arendamiseks. “Noorte puhul on aastate jooksul olnud meil hästi populaarsed õppereisid Pärnumaa ettevõtetesse. Ehk me toetame õpilaste õppereise. Nad tutvuvad siinsete ettevõtetega, et nad teaksid, mis maakonnas toimub,” seletas Vilja.

Samuti korraldatakse toetuse abil kaks uut konkurssi: taaskasutuse ideekonkurss, kus kohalikud ettevõtjad annavad õpilastele tootmisjääke, millest luuakse uusi tooteid, ja maakondlik äriideede konkurss, kus õpilased genereerivad ideid ja lähevad nendega edasi kas õpilasfirmana või esitlevad oma mõtteid ja prototüüpe mentoritele.

Samuti jätkatakse mini- ja õpilasfirmade mentoriprogrammiga ning arendatakse kohalikku turismi. “Sellel aastal on plaanis Rohelise Võtme ehk Green Key koolitussari meie turismiettevõtjatele,” märkis arenduskeskuse projektijuht.

Piirkondlike algatuste projekt tööhõive ja ettevõtlikkuse edendamiseks sai alguse 2015. ja lõpeb 2023. aastal. Neil aastail taotlevad Eesti arenduskeskused toetust piirkondliku arengu tagamiseks olulistele projektidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles